Groot onderhoud vijver

Bij een al wat oudere vijver kan het noodzakelijk zijn om groot onderhoud uit te voeren. Hiermee wordt onderhoud bedoeld, waarbij de vijver leeg gemaakt moet worden. De aanleiding hiervoor is vaak een dikke modderlaag op de vijverbodem of waterplanten die teveel verwilderd zijn en de hele vijver overwoekeren. In deze gevallen is het jaarlijks onderhoud aan de vijver niet voldoende om de vijver netjes en helder te houden. Hoe je groot onderhoud aan je vijver uitvoert, lees je op deze pagina.

Groot onderhoud vijver: reden

Modderlaag op vijverbodem
Een dikke modderlaag op de vijverbodem ontstaat meestal door in de vijver vallende herfstbladeren. Deze bladeren kunnen na verloop van jaren namelijk een dikke laag gaan vormen, die het vijverwater erg voedselrijk maken. Dit leidt vervolgens weer tot groei van zweefalgen (groen-troebel water) en draadalgen. Wanneer op de vijverbodem een modderlaag van meer dan twee tot drie cm is ontstaan, is dit een reden voor groot onderhoud aan de vijver.

Versleten / poreus vijverfolie
Een andere reden voor groot onderhoud aan de vijver is vijverfolie dat poreus is geworden. Hierbij gaat het om PVC-folie. Afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het folie wordt dit na vijf tot tien jaar namelijk poreus, waardoor de vijver gaat lekken. Aanbrengen van een heel nieuw folie is dan de enige oplossing. Rubberfolie heeft een veel langere levensduur dan PVC-folie. Hierdoor zal dit folie niet snel poreus worden.

Vijver overwoekerd door planten
Wanneer de waterplanten de hele vijver overwoekeren, is terugsnoeien meestal geen optie meer. In sommige gevallen is het nodig om de vijver leeg te maken en de waterplanten, vooral het wortelstelsel, uit de vijver te halen.

Groot onderhoud vijver: vijver leegmaken

Groot onderhoud aan de vijver betekent meestal de vijver leegmaken. In de vijver op de foto is sprake van een dikke modderlaag op de bodem, die pas verwijderd kan worden als het water uit de vijver is gepompt. Groot onderhoud aan de vijver kun je  daarom het beste in het vroeger voorjaar of late najaar uitvoeren.

Groot onderhoud vijver: vijver leegmaken

Kenmerk van groot onderhoud aan de vijver is, dat je de vijver moet leegmaken. Je kunt dit doen, door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp en een bijpassende slang in een rioolafvoer te pompen. De vissen en waterplanten in de vijver zul je tijdens het onderhoud dus een tijdelijk verblijf moeten geven. Speciekuipen van 80 liter zijn hiervoor goed bruikbaar. Vul deze met water uit de vijver. Vang de vissen pas met een schepnet uit de vijver, als deze voor een groot stuk is leeggepompt. Dat gaat dan namelijk een stuk makkelijker.

Probeer groot onderhoud aan de vijver uit te voeren in het late najaar of het vroege voorjaar. Het vijvermilieu heeft dan namelijk het minst te leiden van het leegmaken. Bovendien kan de vijver na het vullen met een relatief lage watertemperatuur weer een biologisch evenwicht gaan opbouwen. Zie hiervoor ook de pagina nieuwe vijver opstarten.

Groot onderhoud vijver: modderlaag verwijderen

Nadat de vijver is leeggepompt, kun je voorzichtig de modderlaag van de bodem verwijderen. Let hierbij goed op, dat je het folie niet beschadigt. In de modder op de vijverbodem zullen waarschijnlijk ook wortels van waterplanten lopen. Haal deze ook zoveel mogelijk weg. Waterplanten, of stekken daarvan die je wilt houden, kun je terugplanten in plantmanden.

Een leeggepompte vijver biedt meteen de mogelijkheid om het vijverfolie te controleren. Overweeg, zeker in geval van PVC-folie, of het misschien verstandig is gelijk het hele folie te vervangen nu de vijver toch leeg is.

Na het verwijderen van de modderlaag, kan de vijver weer gevuld worden. Plaats de plantmanden terug in de vijver en zet later ook de vissen weer voorzichtig uit. Voeg het water uit de oude vijver, waarin de vissen en waterplanten tijdelijk hebben gestaan, ook aan de vijver toe. Hierin zitten nuttige micro-organismen. Behandel de vijver na het vullen met GH-Extra, zodat de waterhardheid direct in orde is.

Bewaren zuurstofplanten waterplanten

Tijdens groot onderhoud aan de vijver kun je zuurstofplanten, waterplanten en vissen tijdelijk bewaren in kuipen. Vul deze kuipen met water uit de vijver en voeg dit water bij het opnieuw vullen van de vijver weer toe. Hiermee ent je de vijver met nuttige micro-organismen.

Groot onderhoud vijver: vijver opnieuw opstarten

Na het uitvoeren van groot onderhoud aan de vijver, moet het vijvermilieu opnieuw opstarten en moet het biologisch evenwicht zich weer gaan herstellen. Op de pagina nieuwe vijver opstarten lees je, waarop je in dit verband allemaal moet letten.

Verder lezen:

Jaarlijks onderhoud vijver

Onderhoud vijverwater

Onderhoud waterplanten

Biologisch onderhoud vijver

 

 

Producten:

GH-Extra