Onderhoud vijver winter

In de winter is de vijver in rust. Op deze pagina onderhoud vijver winter lees je, welk onderhoud je vijver in de winter nodig heeft.

Onderhoud vijver winter: zoveel mogelijk met rust laten

Tijdens de winterperiode is alles in de vijver tot rust gekomen. De plantengroei ligt stil, de stofwisseling van de vissen is minimaal en eventuele amfibieën hebben zich ingegraven in de vijver. Verstoor deze rust in de winterperiode zo min mogelijk. Vissen hoeven tijdens de winterperiode niet gevoerd te worden.

Voorkom watercirculatie in de vijver

Watercirculatie is in drie van de vier seizoen noodzakelijk, maar is in de winter juist schadelijk voor de vijver. Onderin de vijver vormt zich in de wintermaanden een waterlaag met een temperatuur van vier graden (water heeft bij deze temperatuur de hoogste dichtheid en is dus zwaarder dan water van een hogere of lagere temperatuur). Deze waterlaag van vier graden zorgt daarom, dat vissen, waterplanten en amfibieën de winter kunnen overleven.

Wanneer er in de winter echter toch watercirculatie plaatsvindt in de vijver, wordt de onderste waterlaag gemengd met kouder vijverwater. Dit kan schadelijk zijn voor de vissen, planten en amfibieën in de vijver. Zorg daarom, dat de vijverpomp in de winter uitstaat en verwijder ook eventuele zuurstofpompjes.

Onderhoud vijver winter: laat deze zoveel mogelijk met rust

In de winter komt alles in de vijver tot rust. Verstoor deze rust in de winterperiode zo min mogelijk. Een ijslaag op de vijver kan namelijk zelden kwaad.

IJs op de vijver

Als zich een ijslaag op de vijver vormt, kan dit weinig kwaad. Een luchtgat voor de vissen is niet nodig, het koude water bevat namelijk meer dan genoeg zuurstof. Pas als de vijver langer dan tien dagen bedekt is met ijs, kun je voorzichtig één of enkele gaten in het ijs maken, zodat het vijverwater zijn gassen kwijt kan aan de atmosfeer. Een gat in het ijs maken gaat het makkelijkst, door een pan met kokend water op de vijver te zetten. Deze pan smelt een gat in de ijslaag op de vijver. Hak nooit een gat in het ijs; de trillingen die dit geeft kunnen de vijverconstructie en het folie namelijk beschadigen. Bovendien zijn de trillingen gevaarlijk voor de vissen. In extreme gevallen kan dit leiden tot een gescheurde zwemblaas.

Wanneer er een ijslaag met daarop sneeuw op de vijver ligt, kun je de sneeuw wegvegen zodat er nog wel zonlicht in de vijver kan komen.

Verder lezen:

Checklist vijveronderhoud vijver

Onderhouden vijver lente

Onderhoud vijver zomer

Onderhoud vijver herfst