Reiger uit de vijver houden | tips tegen reiger bij vijver

De reiger is meestal niet de grootste vriend van vijverbezitters. Een vijver die door een reiger is bezocht, is namelijk meestal een puinhoop. Vissen zijn opgevreten, de planten liggen omver en soms heeft de scherpe snavel gezorgd voor een lek in het vijverfolie. Een reiger is kortom zelden een gewenste gast. Op deze pagina lees je, wat je kunt doen om een reiger uit de vijver te houden.

Blauwe reiger

De blauwe reiger (Ardea cinerea) is een in Nederland en België veel voorkomende waadvogel. Reigers eten vooral vissen en amfibieën. Om deze te vangen, staat een reiger doodstil met zijn poten in het water totdat een geschikte prooi langskomt. Deze spietst hij vervolgens met een razendsnelle stoot aan zijn vlijmscherpe snavel. De reiger heeft ook nog eens een voorkeur voor helder, visrijk water met een diepte van 20-40 centimeter. Dit maakt veel tuinvijvers dus erg interessant voor hem. Daarnaast leert een reiger snel. Wanneer hij weet dat ergens een makkelijke prooi te vangen is, zal hij regelmatig terugkeren. Bezoek van een reiger is daarom zelden een losstaand incident. De blauwe reiger is overigens een beschermde diersoort.

Reiger uit de vijver houden

Een reiger kan een vijver helemaal leeg vissen. Hierbij kan ook schade ontstaan aan de waterplanten en het vijverfolie.

Reiger uit de vijver houden

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen, een reiger uit de vijver te houden.

Visdraad over de vijver spannen

Wanneer een reiger bij het landen al wordt gestoord, zal hij hopelijk zijn poging staken en op een andere plaats voedsel  gaan zoeken. Je kunt hiertoe visdraad (dikte 50/100) over de vijver spannen. De reiger schrikt vervolgens wanneer hij hier tegenaan vliegt. Het visdraad kan laag boven de vijver gespannen worden, maar ook wat hoger, bijvoorbeeld tussen twee schuttingen.

Schrikdraad plaatsen

Er is speciaal anti-reiger schrikdraad in de handel. Dit kun je rond de vijver zetten. In hoeverre dit ook (langdurig) helpt, is de vraag. Een reiger is een slimme vogel die waarschijnlijk snel doorheeft hoe hij toch in de vijver kan komen, zonder het schrikdraad aan te raken.

Net over de vijver spannen

Deze tip werkt het best tegen ongewenst bezoek van de reiger. Een grofmazig net over de vijver spannen voorkomt namelijk dat de reiger in de vijver kan plaatsnemen. Nadeel is natuurlijk wel, dat de vijver hierdoor minder mooi wordt om te zien. Je kunt het net daarom op een frame spannen. Zo kun je het snel op de vijver aanbrengen en weer weghalen als je zelf in de tuin zit. Dit werkt vooral goed bij kleinere vijvers.

Reiger uit de vijver houden

Het beste systeem tegen reigers is het over de vijver spannen van een net. Wanneer je dit net op een frame spant, kun je het snel van de vijver halen als je zelf in de tuin zit.

Reflecterende objecten

De gedachte is, dat reigers bang zijn voor reflecterende objecten. Dit zijn bijvoorbeeld zilveren piramides of spiegelballen met daarop ogen van roofvogels. Deze manier van reigers verjagen werkt soms een tijdje. Een reiger zal echter al snel in de gaten krijgen dat er eigenlijk geen gevaar te duchten is. Hierdoor zal hij uiteindelijk toch de vijver leegvissen.

Bewegingsdetectoren

De meest geavanceerde manier van reigers uit de vijver houden zijn de elektronische systemen. Deze bevatten een bewegingsmelder. en Zodra ze een reiger in het vizier krijgen produceren ze lichtflitsen, laserstralen en voor de reiger bedreigende geluiden (zoals bijvoorbeeld een reiger in nood). De resultaten die met deze systemen geboekt worden, zijn wisselend.

Namaakreiger plaatsen

Wanneer er al een reiger bij de vijver zit, zal een tweede misschien niet durven landen om een ruzie te voorkomen. Vanuit die gedachte kun je een plastic reiger bij je vijver zetten. In de praktijk werkt dit systeem echter niet goed. Een reiger zal het plastic beeld niet als een soortgenoot zien en daarom al snel in de gaten hebben, dat hij rustig de vijver kan leegeten.

Verder lezen:

Lekke vijver repareren

Vijvervissen

Groot onderhoud vijver