Onderhoud vijverwater | waterkwaliteit vijver

Vijverwater is het belangrijkste onderdeel van je vijver. Om het water in de vijver van goede kwaliteit te houden, is het daarom belangrijk om ook hieraan onderhoud uit te voeren. Op deze pagina lees je, welk onderhoud vijverwater nodig heeft.  Hierdoor kun je je vijverwater in goede conditie houden.

Helder water in de vijver: waterkwaliteit

Om water van goede kwaliteit te krijgen in je vijver, zul je aan dit water ook onderhoud moeten uitvoeren. Een goede waterkwaliteit is namelijk de eerste vereiste voor een heldere vijver.

Wat is goed vijverwater?

Goed vijverwater is water, waarin de zuurstofplanten en overige waterplanten goed kunnen groeien. Ook de vissen moeten zich thuis voelen in dit water. Goed vijverwater voldoet samengevat aan drie voorwaarden.

1. Voldoende opgeloste minerale stoffen: hard water

Goed vijverwater is hard water. Hard water betekent, dat in het water relatief veel opgeloste minerale stoffen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium. Zuurstofplanten in de vijver hebben deze stoffen namelijk nodig voor hun groei. Ze gebruiken deze stoffen als voedingszouten.

Daarnaast kan hard water goed CO2 opnemen en vasthouden. Ook CO2 (koolzuur) is een belangrijke voedingsstof voor de zuurstofplanten in de vijver. CO2 wordt in de vijver geproduceerd door bacteriën in het biologisch vijverfilter. In een vijver met hard water kan de door de bacteriën geproduceerde CO2 zich hechten aan de minerale stoffen in het vijverwater.

2. Niet te voedselrijk

Organisch afval in de vijver maakt het water voedselrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afgestorven plantdelen, ingewaaide bladeren en uitwerpselen van vissen. Organisch afval wordt door bacteriën in de vijver verteerd. Hierbij ontstaan onder andere stikstofverbindingen. Een teveel aan organisch afval leidt tot te voedselrijk vijverwater. In te voedselrijk vijverwater groeien vervolgens heel makkelijk algen. Zweefalgen maken hierbij het water groen en troebel, draadalgen vormen lange slierten en plakkaten. Beide algensoorten belemmeren de groei van de zuurstofplanten in de vijver.

3. Zuurstofrijk

Vissen, bacteriën en andere levende wezens in de vijver hebben zuurstofrijk vijverwater nodig. Zuurstofplanten geven bij hun groei zuurstof af aan het water. Op deze manier komt er zuurstof in de vijver. Daarnaast kan zuurstof uit de atmosfeer door het water worden opgenomen. Dit is vooral het geval bij fonteintjes en watervallen. Vijverwater en lucht maken hier immers veel contact. Dit verhoogt op die manier het zuurstofgehalte van het vijverwater.

Onderhoud vijverwater: waterhardheid op peil houden

Het belangrijkste onderhoud van het vijverwater bestaat uit het op peil brengen en op peil houden van de waterhardheid. In elke vijver zal de waterhardheid namelijk geleidelijk teruglopen. De oorzaak hiervan is, dat invallend regenwater zeer zacht is. Daarnaast gebruiken zuurstofplanten mineralen bij hun groei. Daarom is het noodzakelijk, de waterhardheid een paar keer per jaar te verhogen. Je kunt dit doen met Mineral ClayGH-Extra en/of KH-Extra.

De waterhardheid van vijverwater wordt uitgedrukt in twee getallen. Dit zijn de GH-waarde en de KH-waarde.

De GH-waarde geeft aan, hoeveel minerale stoffen er in totaal in het vijverwater aanwezig zijn.

De KH-waarde geeft aan, hoeveel verbindingen van minerale stoffen met CO2 het vijverwater bevat (carbonaten).

Je kunt de GH-waarde en KH-waarde opmeten met een druppeltestset. Zowel de GH-waarde als de KH-waarde moet tenminste zes bedragen voor een gezonde groei van de zuurstofplanten.

Wanneer je je vijver behandelt met Mineral Clay en je houdt het doseerschema aan, dan heeft je vijverwater gedurende het hele jaar een goede waterhardheid.

Onderhoud vijverwater: heldere vijver, behandeld met Mineral Clay

De vijver op de foto heeft een uitstekende waterhardheid. De zuurstofplanten groeien daarom zeer goed. Deze vijver wordt jaarlijks behandeld met Mineral Clay. Dit zorgt ervoor, dat de waterhardheid het hele jaar door op het juiste niveau is.

Onderhoud vijverwater: niet te voedselrijk water

Tweede onderdeel van onderhoud vijverwater is zorgen dat het water in je vijver niet te voedselrijk wordt. Dit kun je bereiken, door op de volgende zaken te letten.

Niet teveel vis in de vijver

Houd niet teveel vis in de vijver. Vissen vervuilen het water flink. Hierdoor wordt dit te voedselrijk. Beperk het aantal vissen daarom tot circa twintig centimeter vislengte per 1.000 liter vijverwater.

Dode plantdelen wegsnoeien

Snoei dode plantdelen zo snel mogelijk weg. Afstervende plantdelen maken het water namelijk voedselrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergeelde leliebladeren, uitgebloeide leliebloemen, dode scheuten van moerasplanten en in de winter afgestorven delen van zuurstofplanten.

Herfstbladeren uit de vijver houden

Zorg dat er in de herfst geen bladeren in de vijver kunnen waaien. Wanneer er jaar na jaar herfstbladeren in de vijver waaien, zal er een dikke sliblaag op de vijverbodem ontstaan. Deze sliblaag maakt het water erg voedselrijk.

Zuurstofpomp en watercirculatie vijver

Een zuurstofpomp en watercirculatie verhogen het zuurstofgehalte van het vijverwater. Vooral in de zomermaanden kan het zuurstofgehalte van een vijver sterk teruglopen. Warm water kan namelijk minder zuurstof bevatten dan koud water.

Zuurstofgehalte vijverwater: zorg voor zuurstof

Zuurstof in het vijverwater is van levensbelang voor de vissen en de bacteriën in de vijver. Vandaar ook dat het belangrijk is, voldoende groeiende zuurstofplanten te plaatsen. Deze zuurstofplanten geven bij hun groei namelijk zuurstof aan het vijverwater af. Daarnaast zorgt watercirculatie ervoor, dat zuurstof uit de atmosfeer gemengd wordt in het vijverwater. Vooral een fonteintje of waterval is hierbij nuttig. Dit geeft namelijk een effectieve menging van water en lucht. Een derde manier om het zuurstofgehalte van je vijverwater te verbeteren, is het plaatsen van een zuurstofpompje.

Verder lezen:

Jaarlijks onderhoud vijver

Onderhoud waterplanten

Biologisch onderhoud vijver

Biologisch evenwicht vijver

 

Producten:

Mineral Clay

GH-Extra

KH-Extra

Druppeltestset