Groene vijver helder maken: zweefalgen bestrijden

Wanneer je last hebt van een groene vijver, betekent dit dat er zweefalgen in je vijver zitten. Een groen water vijver is één van de vervelendste vijverkwalen. Je kunt groen vijverwater echter wel weer helder maken. Hiervoor moet je de vijver op de juiste manier behandelen. Op deze pagina lees je, hoe je een groene vijver weer helder maakt én ook helder houdt.

Zie je dat je vijver groen begint het worden? Grijp dan snel in. Zweefalg verdwijnt namelijk nooit vanzelf. Meestal zal de vijver zelfs nog groener worden. Dit is vooral het geval bij hoge watertemperaturen.

Oorzaak groene vijver: zweefalgen

Oorzaak van een groene vijver is altijd zweefalg. Zweefalgen zijn eencellige algen. Daardoor kun je ze niet met de hand of een filter uit de vijver halen. Zweefalgen zijn hiervoor namelijk simpelweg te klein.

Een groene, troebele vijver kan in zeer korte tijd ontstaan. Zweefalgen kunnen zich namelijk erg snel vermenigvuldigen. Hierdoor kan het heldere vijverwater snel veranderen in groen vijverwater.

Zweefalgen verspreiden zich via de wind. Je kunt dus niet voorkomen, dat er zweefalgen in je vijver terechtkomen. Niet altijd zullen zweefalgen er voor zorgen dat uw vijverwater groen kleurt. Alleen als de groeicondities voor de zweefalgen goed zijn, zullen ze ook massaal gaan groeien. Hierdoor zal je vijver vervolgens groen worden.

Zweefalgen groeien snel in voedselrijk, zacht vijverwater. In voedselrijk water nemen de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water op. Oorzaak van zacht vijverwater is invallende neerslag. Deze laat de waterhardheid van de vijver teruglopen.

Op de pagina groene vijver voorkomen lees je wat je kunt doen, om te voorkomen dat je een groen water vijver zal krijgen.

Groene vijver helder maken zweefalgen bestrijden

Groene vijver: deze vijver heeft last van zweefalg. Zweefalgen zijn eencellige algen. Zweefalg maakt het vijverwater groen en troebel. Hierdoor is niets meer te zien is van het onderwaterleven in de vijver. Een groene vijver kun je met  de juiste aanpak weer helder maken.

Zweefalgen: gevolgen voor je vijver

Zweefalg heeft een aantal vervelende gevolgen voor je vijver.

Teruglopende groei zuurstofplanten

Zuurstofplanten en zweefalgen zijn voedselconcurrenten. Wanneer er zweefalg in je vijver zit, loopt de groei van zuurstofplanten daarom terug. Na verloop van tijd zullen de planten zelfs afsterven. Op deze manier versterkt zweefalg zichzelf. Wanneer de groei van de zuurstofplanten stilvalt, zijn alle voedingsstoffen in de vijver immers beschikbaar voor de zweefalgen.

Teruglopende groei waterlelies en moerasplanten

Ook waterlelies en moerasplanten kunnen last hebben van zweefalg. De bladvorming onder water zal afnemen. Dit komt, doordat de planten minder zonlicht krijgen door het troebele water in de vijver.

Teruglopende belevingswaarde vijver

In een vijver met zweefalg is niets meer van het onderwaterleven te zien. Hierdoor wordt je vijver een stuk minder interessant. Denk bijvoorbeeld aan de vissen, die je nauwelijks nog ziet zwemmen. De belevingswaarde van de vijver ligt dan natuurlijk een stuk lager dan eerst.

Er is dus alle reden om een vijver met zweefalg zo snel mogelijk weer helder te maken.

Groene vijver helder maken

Een groene vijver helder maken doe je met onderstaand stappenplan:

1. Bestrijden zweefalgen

Om je groene vijver weer helder te maken, moet je als eerste de aanwezige zweefalgen bestrijden. Dit kun je doen met een speciale zweefalgbestrijder. Hierdoor wordt de vijver weer helder, maar wanneer je na deze stap zou stoppen met de behandeling, zullen de zweefalgen weer snel terugkeren. Dit zorgt opnieuw voor groen vijver water. De goede groeicondities voor de zweefalgen zijn namelijk nog steeds niet weggenomen. Bestrijden van zweefalgen stopt dus niet bij deze stap!

2. Verhogen waterhardheid

Door de waterhardheid van je vijver te verhogen, zorg je dat de zuurstofplanten beter kunnen groeien. Hiermee verslechter je dus ook meteen de groeicondities voor zweefalgen. Zuurstofplanten en zweefalgen zijn immers voedselconcurrenten. Het verhogen van de waterhardheid is daarom een zeer belangrijke stap bij het langdurig helder maken van een groene vijver.

3. Extra zuurstofplanten plaatsen

Extra zuurstofplanten plaatsen helpt om het vijverwater minder voedselrijk te maken. Zuurstofplanten nemen bij hun groei voedingsstoffen op uit het water. Hierdoor blijft er minder achter voor de groei van zweefalgen. Op deze manier helpen extra zuurstofplanten bij het helder houden van de vijver. Zorg dat de vijver voor tenminste 50% begroeid is met zuurstofplanten.

Veel producten tegen een groene, troebele vijver beperken zich tot de eerste stap. Deze producten bestrijden alleen aanwezige zweefalgen. Hierbij wordt niets gedaan aan de achterliggende oorzaken van de groene vijver. Deze zal daarom snel opnieuw last krijgen van zweefalgen.

Groene vijver helder maken: Zweefalg-in-één

Zweefalg-in-één is een product om een groen vijverwater helder te maken en te houden. Met dit product voer je stap 1 en 2 van bovengenoemde aanpak gelijktijdig uit. Dit product bevat een vloeibare zweefalgbestrijder, waarmee je de aanwezige zweefalgen in je vijver eenvoudig kunt bestrijden, en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verbeteren.

Met Zweefalg-in-één bestrijd je daardoor niet alleen de symptomen van een troebele, groen watervijver. Je neemt ook de achterliggende oorzaak ervan weg. Hierdoor kun je met dit product veel beter een groene vijver helder maken dan met andere producten.

Middel om groene vijver helder te maken: Zweefalg-in-één

Met Zweefalg in één kun je een groene, troebele vijver snel weer helder maken. Dit product sluit precies aan bij het stappenplan op deze pagina. Het bevat een vloeibare zweefalgbestrijder en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen. Met dit product bestrijd je niet alleen zweefalgen, maar neem je ook de achterliggende oorzaak van de groei weg.

Zweefalg-in-één precies sluit precies aan op het bovenstaande stappenplan om een groene vijver helder te maken. Dit product is verkrijgbaar in verschillende groottes, voor diverse vijverformaten.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn vijver groen?
Troebel water in de vijver wordt veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalgen veroorzaken ook een verandering in kleur, daarom kleurt uw vijver groen. Groei van zweefalgen betekent, dat de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen bij hun groei. Zweefalg profiteert hiervan. Hoe minder voedingsstoffen de zuurstofplanten uit de vijver opnemen, des te sterker zal de groei van zweefalg zijn. Het vervelende is, dat in een groen water vijver de zuurstofplanten niet meer goed kunnen groeien. Het is daarom belangrijk, een groene vijver zo snel mogelijk te behandelen en deze weer helder te maken. Op die manier kunnen de zuurstofplanten weer groeien en de vijver ook helder houden.

Hoe kan ik een groene vijver voorkomen?
Groen water in de vijver wordt veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van zweefalgen tegen. Zorg ook, dat er in je vijver niet teveel vissen zitten. Verder is het belangrijk, dat er geen modderbodem aanwezig is in de vijver. Dit maakt het water namelijk erg voedselrijk en leidt op die manier tot groen vijverwater met vele zweefalgen.

Hoe kan ik een groene vijver helder maken?
Als je vijverwater groen geworden is, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-zweefalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het groen vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien. Groeiende zuurstofplanten en zweefalg (de veroorzaker van groen water) zijn voedselconcurrenten. Zweefalg-in-één is een product, dat zowel een anti-zweefalgmiddel als een middel om de waterhardheid te verbeteren bevat.

Verder lezen:

Checklist vijver helder maken

Groene troebele vijver voorkomen

Zweefalg vijver herkennen

 

Producten:

Zweefalg-in-één