Zweefalg herkennen (groene vijver)

Zweefalg herkennen is over het algemeen niet moeilijk. De vijver is groen, troebel en het doorzicht is beperkt. Vaak is het niet mogelijk, om dieper dan enkele tientallen centimeters te kijken in de vijver. Op deze pagina lees je, hoe je ook beginnende groei van zweefalgen kunt herkennen. Hierdoor kun je actie ondernemen en een volledig groene vijver voorkomen.

Beginnende zweefalg herkennen: schaduwtest

Beginnende zweefalg kun je vooral herkennen, doordat de vijver minder helder wordt en een groene kleur begint te krijgen. Dit is een signaal, dat zweefalgen in de vijver zich ook echt aan het vermeerderen zijn. Zweefalgen zijn eencellige algen, die de vijver volledig groen kunnen kleuren. Wanneer dit gebeurt, neemt de groei van de zuurstofplanten in de vijver eerst sterk af en zullen de zuurstofplanten na verloop van tijd verslijmen en afsterven. Tijdig beginnende zweefalg herkennen is daarom erg belangrijk.

Een goede test om na te gaan of je vijver last heeft van beginnende zweefalg, is de schaduwtest. Hierbij controleer je, of je op een zonnige dag de schaduw van de vissen op de vijverbodem kunt zien. Wanneer dit niet het geval is, dan heeft je vijver last van beginnende zweefalg.

Schaduwtest: zweefalg herkennen - zit er zweefalg in de vijver?

Met de schaduwtest kun je snel beginnende zweefalg herkennen. Op een zonnige dag moet je namelijk de schaduw van de vissen op de vijverbodem kunnen zien. Als dit niet het geval is, heeft je vijver last van beginnende zweefalg.

Groei van zuurstofplanten

Een ander signaal dat je vijver op het punt staat om last te krijgen van zweefalg, is de teruglopende groei van zuurstofplanten. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een verminderd doorzicht van de vijver, wijst dit op beginnende groei van zweefalg.

Wanneer zweefalg in de vijver gaat groeien, verbruikt het vrijwel alle CO2 in het vijverwater. Zuurstofplanten hebben deze CO2 echter ook nodig voor hun groei. Wanneer alle CO2 gebruikt wordt door zweefalg, valt de groei van zuurstofplanten in de vijver daarom vrijwel volledig stil. Het is dan ook belangrijk, om de groei van zuurstofplanten goed in de gaten te houden. Een teruglopende groei hiervan is namelijk het eerste signaal, dat er iets mis is in de vijver.

Hoge pH-waarde vijver

Een hoge pH-waarde van de vijver is een derde signaal dat zweefalg zich aan het ontwikkelen is. Met de pH-waarde meet je in de vijver de hoeveelheid vrij koolzuur (CO2) in het water. Wanneer zweefalg groeit, verbruikt het bijna alle CO2 in het vijverwater. De pH-waarde zal hierdoor gaan oplopen.

Een gezonde pH-waarde, in een vijver zonder zweefalg, is ’s ochtends circa zeven, ’s avonds circa acht. In een vijver met zweefalg is de pH-waarde zowel ’s ochtends als ’s avonds echter flink hoger. Je meet dan vaak een waarde van negen of meer. Een voortdurend hoge pH-waarde is daarom een belangrijke aanwijzing dat zweefalg zich ontwikkelt in de vijver. De pH-waarde van je vijver kun je opmeten met een druppeltestset.

Zweefalg-in-één: een groene vijver helder maken

Zweefalg-in-één kun je gebruiken wanner je vijver last heeft van zweefalgen. Met dit product bestrijd je zweefalg in je vijver. Daarnaast bevat het een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen. Zweefalg-in-één maakt een groene vijver helder en neemt ook de achterliggende oorzaak van de groei van algen weg.

Een groene vijver voorkomen

Een groene vijver voorkómen betekent vooral zorgen voor voldoende groeiende zuurstofplanten in de vijver en een goede waterhardheid van het vijverwater. Op de pagina een groene vijver voorkomen lees je in detail hoe je kunt voorkomen dat zweefalg zich gaat ontwikkelen in je vijver.

Een groene vijver helder maken

Een vijver die al groen is geworden, kun je gelukkig wel weer helder maken. Hiervoor moet je een stappenplan uitvoeren. Op de pagina een groene vijver helder maken lees je hoe je dit aanpakt en hoe je een groene vijver weer snel helder kunt maken.

Verder lezen:

Groene vijver voorkomen

Groene vijver helder maken

Zweefalg biologisch bestrijden

 

Producten:

Druppeltestset

Zweefalg-in-één