Draadalg bestrijden | draadalgen tegengaan

Draadalgen bestrijden is altijd tweeledig. Alleen het doden van de aanwezige algen is niet afdoende: ook de achterliggende oorzaak moet aangepakt worden. Gelukkig kun je met hulp van Vijverhandboek draadalgen eenvoudig bestrijden.

Op deze pagina lees je, hoe je draadalg in de vijver met langdurig resultaat kunt bestrijden. Hierbij is het dus belangrijk, dat het bestrijden van de vijver algen altijd langs meerdere kanten moet plaatsvinden.

Draadalg bestrijden in de vijver

Vijver met flinke groei van draadalg. De draadalg groeit aan de vijverwand en tussen de waterplanten. Bestrijden van draadalg is gericht op het doden van de aanwezige algen. Daarnaast moet je de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegnemen.

Draadalgen bestrijden op welke manier?

Draadalgen bestrijden is belangrijk om uw waterplanten niet te laten overwoekeren door draadalgen. Draadalg is een van de meest voorkomende vijverproblemen. Draadalgen kunnen groeien op verschillende plekken. Vaak vind je ze tussen zuurstofplanten en aan de vijverwanden. Draadalg bestrijden richt zich altijd op twee dingen:

  1. Het doden van de aanwezige draadalg;
  2. Achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegnemen.

Deze achterliggende oorzaak is meestal een te lage waterhardheid. Ook te weinig zuurstofplanten in de vijver leidt tot groei van draadalg.

Draadalg herkennen: uiterlijk en groeiwijze

Draadalg herkennen is over het algemeen niet lastig. Deze algsoort heeft een kenmerkend uiterlijk en groeiwijze. Het zijn lange slierten die tussen de zuurstofplanten groeien en vaak ook aan de vijverwand. In de eerste fase  van de groei voelt draadalg zacht en slijmerig aan.

Draadalg komt vooral in de vijver terecht door algsporen. Deze waaien simpelweg in de vijver. Draadalg kun je daarom niet voorkomen. Uit de algsporen groeit vervolgens de draadalg. De zuurstofplanten in je vijver kunnen volledig verstikt worden door draadalg. Deze vormen dan grote, drijvende plakkaten.

Eenmaal aanwezig in de vijver, groeit de draadalg verder vanuit algsporen. Draadalgen vormen bij hun groei namelijk steeds nieuwe sporen. Daarom helpt handmatig verwijderen van algen maar kort. De algsporen zullen immers altijd achterblijven. Deze groeien weer snel uit tot nieuwe draadalgen.

Draadalg: oorzaak

De oorzaak van draadalg in de vijver is altijd te voedselrijk vijverwater. Dit kan ontstaan door een te klein aantal zuurstofplanten in de vijver, of door een te lage waterhardheid. In beide gevallen is het gevolg groei van draadalg.

Te weinig zuurstofplanten

Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. De achterblijvende voedingsstoffen worden dan door de draadalg gebruikt. Daarom is een te klein aantal zuurstofplanten vaak een belangrijke oorzaak van draadalg.

Te lage waterhardheid

Draadalg stelt voor zijn groei lagere eisen aan het vijverwater dan de zuurstofplanten. Zo zal draadalg ook groeien in een vijver met zacht vijverwater. Zuurstofplanten groeien dan echter juist minder goed. Een vijver met te zacht vijverwater zal daarom makkelijk last krijgen van draadalg. Een te lage waterhardheid is hier in dit geval dus de oorzaak van.

Vijver algen bestrijden: aanpak

Vijver algen bestrijden kun je het beste met een speciale aanpak uitvoeren. Belangrijk hierbij is, dat je zowel de draadalg als de algsporen doodt. De achterliggende oorzaak van de groei van draadalg moet je echter ook wegnemen. Dit betekent dat je de waterhardheid van de vijver moet verhogen. Daarnaast kun je (eventueel) extra zuurstofplanten plaatsen.

Draadalgen bestrijden op deze wijze geeft het beste resultaat. Je bestrijdt niet alleen het symptoom (draadalg), maar pakt ook de achterliggende oorzaak van de draadalg (te lage waterhardheid) aan.

Draadalg verwijderen vijver

De eerste stap bij draadalgen tegengaan, is het verwijderen van zoveel mogelijk draadalg uit de vijver. De algsporen kun je echter niet uit de vijver verwijderen. Hiervoor zul je een draadalgbestrijder moeten gebruiken.

Aanpak draadalgen bestrijden

Hieronder vind je samengevat de aanpak die je kunt volgen bij draadalg bestrijden:

    1. Verwijder eerst zoveel mogelijk draadalg. Dit kan met de hand, met een hark of met een borstel op een steel;
    2. Dood daarna de achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver. Dit doe je door het vijverwater te behandelen met een draadalgbestrijder;
    3. Verhoog direct daarna de waterhardheid van het vijverwater;
    4. Plaats tot slot eventueel extra zuurstofplanten in de vijver.

Met deze aanpak van draadalg bestrijden bereik je, dat je vijver langdurig vrij van draadalg blijft. Bij een behandeling die alleen bestaat uit het doden van de draadalg, zal de draadalg weer snel terugkeren in de vijver. Je neemt dan immers niet de achterliggende oorzaak van de groei weg.

Met de juiste aanpak is het kortom goed mogelijk om draadalg uit de vijver te krijgen én te houden. Belangrijk hierbij is dus, dat je eerst de algen en algsporen doodt en daarna de waterhardheid verbetert. Deze manier van draadalg bestrijden geeft een resultaat dat langdurig aanhoudt.

Draadalg bestrijden: Draadalg-in-één

Draadalg-in-één is een vijverproduct, waarmee je eenvoudig draadalg kunt bestrijden. Dit pakket bestaat uit een fosfaatbinder, die de voedingsstof voor draadalg en algsporen uit het vijverwater wegneemt. Hierdoor sterven de draadalgen af. Daarnaast bevat het pakket een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

Met Draadalg-in-één kun je draadalg bestrijden volgens bovengenoemde aanpak. Je doodt hiermee de draadalg in de vijver en neemt de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg.

Draadalg-in-één is een product dat  volkomen veilig is voor planten, vissen en de bacteriën in de vijver. Het pakket is in meerdere groottes beschikbaar, afgestemd op de inhoud van je vijver.

Draadalg-in-één voor een vijver zonder draadalgen

Met Draadalg-in-één kun je eenvoudig draadalg bestrijden. Dit product is gericht op een langdurig resultaat, Het product bevat een fosfaatbinder, die de voedingsstof van draadalgen wegneemt uit het vijverwater. Daarnaast bevat het een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

Draadalg bestrijden met Draadalg-in-één werkt veel beter dan het gebruik van een losse draadalgbestrijder. Deze neemt namelijk alleen de symptomen weg. Hierdoor zal de draadalg weer snel terugkeren in de vijver.

Draadalg-in-één echter werkt langs meerdere kanten. Hierbij neemt het ook de oorzaak van de alggroei weg. Dit product geeft daardoor een veel beter resultaat.

Veelgestelde vragen

Waarom groeit er draadalg in mijn vijver?
Groei van draadalg betekent, dat de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen bij hun groei. Draadalg profiteert hiervan. Hoe minder voedingsstoffen de zuurstofplanten uit de vijver opnemen, des te sterker zal de groei van draadalgen zijn. In de meeste vijvers komt groei van draadalgen voor, vergelijk het maar met onkruid in de tuin. Pas als de groei van draadalg te sterk wordt, vormt dit een probleem voor de vijver.

Hoe kan ik groei van draadalgen in mijn vijver voorkomen?
Draadalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van draadalgen tegen. Zorg ook dat er in je vijver niet teveel vissen zitten. Verder is het belangrijk dat er geen modderbodem aanwezig is in de vijver. Dit maakt het water namelijk erg voedselrijk.

Hoe kan ik draadalgen in de vijver tegengaan?
Als er in je vijver draadalg groeit, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-draadalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien. Groeiende zuurstofplanten en draadalgen zijn voedselconcurrenten. Draadalg-in-één is een product, dat zowel een anti-draadalgmiddel als een middel om de waterhardheid te verbeteren bevat.

Waarom blijft de draadalg in mijn vijver terugkomen?
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater. Wanneer je veel last houdt van groei van draadalg, kun je je vijver behandelen met een product dat de groei van algen en algsporen remt. Verhoog ook altijd gelijktijdig de waterhardheid.

Verder lezen:

Checklist draadalgen bestrijden

Draadalgen voorkomen

Draadalg herkennen

Draadalg biologisch bestrijden

 

Producten:

Draadalg-in-één