Draadalg in de vijver bestrijden

Draadalg in de vijver bestrijden bestaat altijd uit twee onderdelen. Alleen het doden van de aanwezige algen is niet voldoende; je zult ook de achterliggende oorzaak van de groei van de algen moeten wegnemen. In dit artikel lees je, hoe je draadalgen het best kunt bestrijden en kunt zorgen dat ze voortaan wegblijven uit je vijver.

Draadalg bestrijden in de vijver

Vijver met flinke groei van draadalg. De draadalg groeit aan de vijverwand en tussen de waterplanten. Bestrijden van draadalg is gericht op het doden van de aanwezige algen. Daarnaast moet je de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegnemen.

Draadalg in de vijver bestrijden, op welke manier?

Draadalg is een van de meest voorkomende vijverproblemen. Draadalgen kunnen groeien op verschillende plekken. Vaak vind je ze tussen zuurstofplanten en aan de vijverwanden. Draadalg bestrijden richt zich altijd op twee dingen:

  1. Het doden van de aanwezige draadalg;
  2. Achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wegnemen.

Deze achterliggende oorzaak is meestal een te lage waterhardheid. Ook als er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, kan dit leiden tot groei van draadalg.

Draadalg herkennen: uiterlijk en groeiwijze

Draadalg herkennen is over het algemeen niet lastig. Deze algsoort heeft een kenmerkend uiterlijk en groeiwijze. Het zijn lange slierten die tussen de zuurstofplanten groeien en vaak ook aan de vijverwand. In de eerste fase  van de groei voelt draadalg zacht en slijmerig aan.

Draadalg komt vooral in de vijver terecht door algsporen. Deze waaien simpelweg in de vijver. De ingewaaide algsporen groeien uit tot draadalgen. Draadalg in je vijver kun je daarom nooit helemaal voorkomen.

Draadalgen vormen bij hun groei steeds nieuwe sporen. Daarom helpt handmatig verwijderen van algen maar kort. De eencellige algsporen zullen immers altijd achterblijven, omdat ze te klein zijn om met de hand of een net te verwijderen. Deze achtergebleven algsporen groeien weer snel uit tot nieuwe draadalgen.

Draadalg: oorzaak

De oorzaak van overmatige groei van draadalg in de vijver is altijd te voedselrijk vijverwater. Dit kan ontstaan door een te klein aantal zuurstofplanten in de vijver, of door een te lage waterhardheid. In beide gevallen is het gevolg groei van draadalg.

Te weinig zuurstofplanten leidt tot groei draadalg

Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. De achterblijvende voedingsstoffen worden dan door de draadalg gebruikt. Daarom is een te klein aantal zuurstofplanten vaak een belangrijke oorzaak van draadalg.

Te lage waterhardheid leidt tot groei draadalgen

Draadalg stelt voor zijn groei lagere eisen aan het vijverwater dan de zuurstofplanten. Zo zal draadalg ook groeien in een vijver met zacht vijverwater. Zuurstofplanten groeien dan echter juist minder goed. Een vijver met te zacht vijverwater zal daarom makkelijk last krijgen van draadalg. De te lage waterhardheid is in dit geval dus de oorzaak.

Draadalgen vijver bestrijden: aanpak

Draadalg in de vijver bestrijden vergt een specifieke aanpak. Belangrijk hierbij is, dat je als eerste zowel de draadalg als de algsporen doodt. De achterliggende oorzaak van de groei van draadalg moet je echter ook wegnemen. Dit betekent, dat je de waterhardheid van de vijver moet verhogen. Daarnaast kun je (eventueel) extra zuurstofplanten plaatsen.

Draadalgen bestrijden op deze wijze geeft het beste resultaat. Je bestrijdt niet alleen het symptoom (draadalg), maar pakt ook de achterliggende oorzaak van de draadalg (te lage waterhardheid) aan.

Draadalg verwijderen vijver

De eerste stap bij draadalgen tegengaan, is het verwijderen van zoveel mogelijk draadalg uit de vijver. De algsporen kun je echter niet uit de vijver verwijderen. Hiervoor zul je een draadalgbestrijder moeten gebruiken.

Aanpak draadalgen bestrijden

Hieronder vind je samengevat de aanpak die je kunt volgen bij draadalg bestrijden:

    1. Verwijder eerst zoveel mogelijk de aanwezige draadalg uit de vijver. Dit kan met de hand, met een hark, of met een borstel op een steel;
    2. Dood daarna de achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver. Dit doe je door het vijverwater te behandelen met een draadalgbestrijder;
    3. Verhoog direct daarna de waterhardheid van het vijverwater;
    4. Plaats tot slot eventueel extra zuurstofplanten in de vijver.

Met deze aanpak van draadalg bestrijden bereik je, dat je vijver langdurig vrij van draadalg blijft. Bij een behandeling die alleen bestaat uit het doden van de draadalg, zal de draadalg snel weer terugkeren in de vijver. Je neemt dan immers niet de achterliggende oorzaak van de groei weg.

Met de juiste aanpak is het goed mogelijk om draadalg uit de vijver te krijgen én te houden. Belangrijk hierbij is dus, dat je eerst de algen en algsporen doodt en daarna de waterhardheid verbetert. Deze manier van draadalg bestrijden geeft een resultaat dat langdurig aanhoudt.

Draadalg bestrijden: Draadalg-in-één

Draadalg-in-één is een vijverproduct, waarmee je eenvoudig bovenstaande stappen uitvoert en draadalg in je vijver effectief bestrijdt. Dit pakket bestaat uit een fosfaatbinder, die de voedingsstof voor draadalg en algsporen uit het vijverwater wegneemt. Hierdoor sterven de draadalgen en algsporen af. Daarnaast bevat het pakket een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

Met Draadalg-in-één kun je draadalg bestrijden volgens bovengenoemde aanpak: je doodt de draadalg in de vijver en neemt de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg.

Draadalg-in-één is een product dat  volkomen veilig is voor planten, vissen, amfibieën en de bacteriën in de vijver. Het pakket is in meerdere groottes verkrijgbaar, afgestemd op de inhoud van je vijver.

Draadalg-in-één: middel tegen draadalg in vijver

Met Draadalg-in-één bestrijd je draadalgen in je vijver op de meest effectieve manier.

Draadalg bestrijden met Draadalg-in-één werkt veel beter dan het gebruik van een losse draadalgbestrijder. Deze neemt namelijk alleen de symptomen weg. Hierdoor zal de draadalg weer snel terugkeren in de vijver.

Draadalg-in-één echter werkt dus langs meerdere kanten. Naast het bestrijden van de draadalg zelf, neemt het ook de achterliggende oorzaak van de alggroei weg. Dit product geeft daardoor een veel beter resultaat.

Veelgestelde vragen

Waarom groeit er draadalg in mijn vijver?
Groei van draadalg betekent, dat de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen bij hun groei. Draadalg profiteert hiervan. Hoe minder voedingsstoffen de zuurstofplanten uit de vijver opnemen, des te sterker zal de groei van draadalgen zijn. In de meeste vijvers komt groei van draadalgen voor, vergelijk het maar met onkruid in de tuin. Pas als de groei van draadalg te sterk wordt, vormt dit een probleem voor de vijver.

Hoe kan ik groei van draadalgen in mijn vijver voorkomen?
Draadalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van draadalgen tegen. Zorg ook dat er in je vijver niet teveel vissen zitten. Verder is het belangrijk dat er geen modderbodem aanwezig is in de vijver. Dit maakt het water namelijk erg voedselrijk.

Hoe kan ik draadalg in de vijver bestrijden?
Als er in je vijver draadalg groeit, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-draadalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien. Groeiende zuurstofplanten en draadalgen zijn voedselconcurrenten. Draadalg-in-één is een product, dat zowel een anti-draadalgmiddel als een middel om de waterhardheid te verbeteren bevat.

Waarom blijft de draadalg in mijn vijver terugkomen?
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater. Wanneer je veel last houdt van groei van draadalg, kun je je vijver behandelen met een product dat de groei van algen en algsporen remt. Verhoog ook altijd gelijktijdig de waterhardheid. Draadalg-in-één is hiervoor een geschikt product.

Verder lezen:

Checklist draadalgen bestrijden

Draadalgen voorkomen

Draadalg herkennen

Draadalg biologisch bestrijden

Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?

 

Producten:

Draadalg-in-één