Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?

Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, want in bijna elke vijver komt weleens draadalg voor. In dit artikel lees je, wanneer je iets tegen de draadalgen moet doen en hoe je dat het best aanpakt. We bekijken verschillende remedies en helpen je met het antwoord op de vraag: Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?

Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?
Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver? Lees het in dit artikel!

Draadalg in de vijver: normaal?

In bijna elke vijver groei wel eens wat draadalg. Dit is op zich niks om ongerust over te zijn. Je kunt draadalg vergelijken met onkruid in de tuin. Het is er altijd wel een beetje, maar zolang het de boel niet overwoekert en je het regelmatig weghaalt, is er weinig aan de hand.

Dit wordt anders, wanneer de draadalg in de vijver sterk groeit en de gewone waterplanten overwoekert. In dat geval is er duidelijk sprake van een verstoord evenwicht en zul je in moeten grijpen om de groei van de algen in te perken.

Oorzaak groei draadalg

In een gezonde vijver nemen de waterplanten alle voedingsstoffen op uit het vijverwater en gebruiken deze voor hun groei. Er blijven geen voedingsstoffen achter in het water, zodat algen geen kans krijgen om te groeien. Deze ideale situatie doet zich echter niet zo vaak voor. In de praktijk is het vijverwater vaak net wat voedselrijker dan dat de zuurstofplanten aankunnen. Het gevolg is, dat de achterblijvende voedingsstoffen door draadalgen gebruikt kunnen worden.

Maar hoe komen draadalgen voor de eerste keer in de vijver? Dit kan op veel manieren. Allereerst is het belangrijk om te weten dat draadalg groeit uit een algspore. Dit is een eencellig, dus zeer klein zaadje dat mee kan komen met waterplanten die je in de vijver zet. Maar ook de wind blaast algsporen de vijver in. Je vijver helemaal vrij houden van algsporen zal daarom niet lukken. Maar niet elke algspore groeit uit tot draadalg. Pas als het water te voedselrijk is, start de groei van draadalgen.

Voedselrijk water in de vijver nader bekeken

We hebben het al een paar keer gehad over (te) voedselrijk water in de vijver. Maar wat betekent dit eigenlijk? Voor het antwoord moeten we kijken, welke stoffen we allemaal aantreffen in vijverwater. Dit zijn onder andere stikstof (de stikstofkringloop), koolzuur (de koolzuurkringloop) en fosfaten. Draadalgen hebben -net als zuurstofplanten- al deze stoffen nodig om te kunnen groeien. Je kunt dus niet simpelweg één of meer van deze stoffen uit de vijver weghalen. Dit zou de groei van draadalgen wel tegengaan, maar ook je waterplanten zouden niet meer groeien.

Met één van de hierboven genoemde stoffen is echter iets bijzonders aan de hand. Het gaat om fosfaat. Zuurstofplanten kunnen enkel in de vijver groeien, als het fosfaatgehalte laag is. Deze vijverplanten hebben een zeer lage fosfaattolerantie. Draadalgen groeien juist goed, als het fosfaatgehalte hoog is. Deze eigenschap kunnen we gebruiken bij het tegengaan van groei van draadalg in de vijver en brengt ons dichter bij het antwoord op de vraag wat het best helpt tegen draadalg in de vijver.

Zuurstofplanten hebben een zeer lage fosfaattolerantie. Ze groeien het best bij een zo laag mogelijk fosfaatgehalte. Dit geldt ook voor Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens).

Fosfaatgehalte vijver verlagen

In de praktijk kun je de groei van draadalgen in de vijver makkelijk verminderen door te zorgen voor een laag fosfaatgehalte van het vijverwater. Fosfaat komt in de vijver terecht via uitwerpselen van vissen, afstervende plantdelen en ander ingewaaid organisch afval. Wanneer het fosfaatgehalte op deze manier hoog genoeg wordt, neemt de groei van de zuurstofplanten af en de groei van draadalgen juist toe. Je kunt dit tegengaan door een fosfaatbinder te gebruiken. Dit is een middel, dat de hoeveelheid fosfaat in het vijverwater vermindert. Bij de juiste dosering ervan verbeter je de groei van de zuurstofplanten en laat je de draadalgen in je vijver afsterven.

Fosfaatbinder gebruiken

Door je vijver periodiek te behandelen met een fosfaatbinder, zorg je er voor dat het vijverwater niet te voedselrijk wordt. Hierbij grijp je dus specifiek in op de stof fosfaat. In een vijver met een laag fosfaatgehalte groeien de zuurstofplanten beter en neemt de groei van draadalgen juist af. Hoe vaak je een fosfaatbinder moet gebruiken, hangt natuurlijk af van hoe snel fosfaat zich opbouwt in jouw vijver. In een vijver met veel vissen en weinig zuurstofplanten gaat dit sneller dan in een vijver waarin juist de planten de boventoon voeren. In de praktijk is een behandeling in het voorjaar en het najaar meestal voldoende om de groei van draadalgen in de vijver tegen te gaan.

Waterhardheid

Toch is beïnvloeden van het fosfaatgehalte niet het enige wat je kunt doen tegen draadalg in je vijver. Ook de waterhardheid speelt namelijk een belangrijke rol. De waterhardheid geeft aan, hoeveel minerale stoffen er in het vijverwater opgelost zijn. Dit zijn stoffen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Dit wordt ook wel de mineralenbalans van de vijver genoemd. Zuurstofplanten hebben om te kunnen groeien hard vijverwater nodig. Draadalgen groeien juist goed in zachter water. Hieruit volgt, dat het bij het tegengaan van draadalgen ook belangrijk is om te zorgen voor een goede waterhardheid. Door regen die in de vijver valt, loopt de waterhardheid van je vijver langzaam terug. Als je hiertegen niets zou doen, zou het vijverwater steeds zachter worden. Het is daarom belangrijk om bij het tegengaan van de groei van draadalgen in je vijver ook de waterhardheid te verhogen.

Draadalgen vijver tegengaan: aanpak

Wat is nu precies de aanpak als je last hebt van groei van draadalgen in je vijver? Allereerst is het altijd verstandig om zo veel mogelijk draadalg met de hand te verwijderen uit de vijver. Hiermee voorkom je, dat deze algen hun algsporen afgeven aan het vijverwater. Daarnaast kun je, zoals gezegd, je vijver het best behandelen met een combinatie van een fosfaatbinder en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen. Een product waarin beide middelen zitten, is Draadalg-in-één. Wanneer je dit product toepast in je vijver, verlaag je dus het fosfaatgehalte van het vijverwater en verhoog je ook meteen de waterhardheid. Op deze manier ga je langs twee kanten de groei van draadalgen in je vijver tegen. Je kunt dit product preventief gebruiken in het voor- en najaar, maar ook toepassen wanneer de groei van draadalg in je vijver tijdens het groeiseizoen te sterk wordt.

Draadalg-in-één: combinatie van fosfaatbinder en middel voor hogere waterhardheid vijver
Draadalg-in-één: combinatie van een fosfaatbinder en middel om de waterhardheid te verhogen

Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?

In dit artikel hebben we bekeken, wat het best helpt tegen draadalg in de vijver. Kort samengevat: draadalg groeit in de vijver, doordat het vijverwater te voedselrijk is. Ook een afgenomen waterhardheid is een oorzaak van de groei van draadalgen. Je kunt groei van draadalg het best tegengaan door de vijver te behandelen met een combinatie van een fosfaatbinder en een middel dat de waterhardheid verbetert. Deze aanpak zorgt voor een afname van de groei van algen en verbetert juist de groei van de zuurstofplanten in de vijver.

Verder lezen:

Checklist draadalgen bestrijden

Draadalgen voorkomen

Draadalg herkennen

Draadalg biologisch bestrijden

 

Producten:

Draadalg-in-één