Draadalg biologisch bestrijden

Draadalg biologisch bestrijden houdt in, dat je de draadalg in je vijver tegengaat met gebruik van enkel natuurlijke methodes en middelen. Hierbij vermijd je het gebruik van niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Op deze pagina lees je, hoe draadalg biologisch bestrijden in zijn werk gaat.

Draadalg: groeiwijze en uiterlijk

Draadalg heeft een kenmerkende groeiwijze en uiterlijk. Het zijn lange slierten die tussen de zuurstofplanten groeien, aan plantmanden, tussen en op stenen en aan de vijverwand. Daarnaast voelt draadalg zacht en slijmerig aan, als je het uit de vijver pakt.

Draadalg komt in de vijver via eencellige algsporen, die in de vijver waaien. Dit kun je niet tegengaan. Vanuit de draadalgsporen groeit vervolgens de draadalg, die de zuurstofplanten in de vijver volledig kan gaan overwoekeren en daarna zelfs grote, drijvende plakkaten kan gaan vormen.

De groeiwijze is dus, dat de draadalg zich voortplant via algsporen. Deze eencellige sporen worden door de draadalg ook gevormd bij hun groei in de vijver. Daarom geldt: hoeveel draadalg je ook met de hand uit je vijver verwijdert, deze eencellige algsporen zullen altijd achterblijven en weer snel nieuwe draadalg gaan vormen.

Draadalg vijver biologisch bestrijden

Draadalgen in de vijver biologisch bestrijden: hierbij rem je met natuurlijke middelen de groei van de draadalg en algsporen. Tegelijkertijd neem je de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg. Dit is meestal een te lage waterhardheid.

Oorzaak van draadalg

Oorzaak van draadalg in de vijver is te voedselrijk vijverwater. In voedselrijk water groeit draadalg snel. Te voedselrijk water kan op twee manieren ontstaan:

Te klein aantal zuurstofplanten in de vijver
Als er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, zullen deze niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater op kunnen nemen. De achterblijvende voedingsstoffen leiden tot groei van draadalg. Op deze manier is een te klein aantal zuurstofplanten dus de oorzaak van draadalg.

Te lage waterhardheid
Draadalg groeit, in tegenstelling tot de zuurstofplanten in de vijver, ook in water met een lage waterhardheid. Daarom kan draadalg goed groeien in een vijver met te zacht vijverwater. Zuurstofplanten groeien dan juist minder goed. Een vijver met een te lage waterhardheid zal hierdoor makkelijk last krijgen van draadalg.

Draadalg biologisch bestrijden: aanpak

Biologische bestrijding van draadalg moet volgens een vaste aanpak plaatsvinden. Belangrijk hierbij is, dat de groei van de draadalg en de algsporen geremd wordt. Dit kun je bereiken, door de vijver te behandelen met een biologische draadalgbestrijder. Zo’n biologische draadalgbestrijder bindt overtollige voedingsstoffen als fosfaat in het vijverwater. Hierdoor wordt de groei van de draadalg en de algsporen wordt geremd. Voor de waterplanten, vissen en ander leven in de vijver kan dit geen kwaad.

Tegelijk moet ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg worden weggenomen. Dit betekent verhogen van de waterhardheid, ook met behulp van een biologisch middel.

Draadalgen biologisch bestrijden via deze aanpak geeft de beste resultaten: je bestrijdt niet alleen de symptomen (draadalg), maar neemt ook de achterliggende oorzaak (te lage waterhardheid) van de groei van draadalg weg.

Stappenplan draadalg biologisch bestrijden

Hieronder lees je de aanpak die je het best kunt volgen bij draadalg biologisch bestrijden:

1verwijder de draadalg eerst zoveel mogelijk met de hand, met een hark of met een borstel op een steel;
2rem de groei van achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver door een behandeling met een biologische draadalgbestrijder;
3verhoog de waterhardheid van het vijverwater;
4plaats zo nodig extra zuurstofplanten in de vijver.

Met deze biologische methode van draadalg bestrijden zorg je er voor, dat je vijver voor langere tijd vrij van draadalg blijft dan het geval zou zijn, wanneer je alleen een bestrijdingsmiddel gebruikt. De combinatie van een biologisch middel tegen draadalg en de gelijktijdige verhoging van de waterhardheid geeft in de praktijk de beste resultaten.

Biologisch draadalg bestrijden of met een bestrijdingsmiddel?

Wanneer je twijfelt tussen het biologisch bestrijden van draadalg of het gebruik van een bestrijdingsmiddel, is het van belang om aan het volgende te denken:

  • Een echt bestrijdingsmiddel doodt de draadalg. Een biologisch middel remt de groei. Dit geldt voor alle producten die er tegen draadalg in de vijver op de markt zijn. Dit betekent, dat je bij gebruik van een biologisch middel de behandeling waarschijnlijk na enige tijd zult moeten herhalen.
  • Of je nu een biologisch middel of een traditioneel bestrijdingsmiddel tegen draadalg gebruikt, in beide gevallen geldt dat je ook de achterliggende oorzaak van de algengroei moet wegnemen. Dus de waterhardheid verhogen en zorgen voor voldoende zuurstofplanten in de vijver.

Draadalg biologisch bestrijden: Draadalg-in-één Biologisch

Draadalg-in-één Biologisch is een vijverproduct, waarmee je draadalg effectief en op biologische wijze kunt bestrijden. Dit pakket bestaat uit een biologische draadalgbestrijder, die de groei van draadalg en algsporen in de vijver remt. Daarnaast bevat dit pakket een biologisch middel om de waterhardheid van het vijverwater te verbeteren.

Met Draadalg-in-één Biologisch bestrijd je draadalg op een biologische wijze, volgens de in de vorige paragraaf genoemde aanpak: je remt de groei van draadalg in de vijver en neemt tegelijkertijd de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg.

Bij juiste dosering is Draadalg-in-één Biologisch volkomen veilig is voor al het leven in de vijver. Het pakket is in twee groottes verkrijgbaar, zodat je dit kunt afstemmen op de inhoud van je vijver.

Draadalg-in-één Biologisch: draadalg biologisch tegengaan

Met Draadalg-in-één Biologisch bestrijd je op 100% natuurlijke en biologische wijze de groei van draadalgen in de vijver. Daarnaast neem je met dit product de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg.

Draadalg-in-één Biologisch is veel effectiever dan het gebruik van een losse (biologische) draadalgbestrijder. Deze neemt alleen de symptomen weg, waardoor de draadalg weer snel zal terugkeren in de vijver.  Draadalg-in-één Biologisch werkt langs meerdere kanten.Hierbij neemt het ook de achterliggende oorzaak van de alggroei weg. Hierdoor geeft dit product veel betere resultaten.

Verder lezen:

Checklist draadalgen biologisch bestrijden

Draadalg voorkomen

Draadalg herkennen

Wat helpt het best tegen draadalg in de vijver?

 

Producten:

Draadalg-in-één Biologisch