Vijverpomp | pomp in de vijver

Vijverpomp: watercirculatie

De belangrijkste taak van een vijverpomp is te zorgen voor watercirculatie in de vijver. In het vijverwater komen namelijk allerlei afvalstoffen terecht. Deze afvalstoffen verlaten voor een deel de vijver via de atmosfeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan methaan, ammoniak, en bepaalde zwavelverbindingen. Wanneer er in de vijver sprake is van watercirculatie, kunnen deze stoffen makkelijker en sneller aan de lucht worden afgegeven.

Daarnaast zorgt watercirculatie er voor, dat het water wordt voorzien van zuurstof en (in mindere mate) van CO2 ofwel koolzuur. Deze stoffen worden juist opgenomen uit de atmosfeer.

Een vijverpomp kan ook worden gebruikt om een biologisch filter, een UV-filter, een beekloop of een waterval van water te voorzien.

Op deze pagina lees je alles over keuze, plaatsing en onderhoud van je vijverpomp.

Vijverpomp zorgt voor watercirculatie

Een vijverpomp zorgt in de vijver als eerste voor watercirculatie. Daarnaast kan een pomp een biologisch filter, UV-filter, waterval of beekloop van water voorzien. Een vijverpomp laat het vijverwater ademen. Vluchtige afvalstoffen worden afgegeven aan de atmosfeer. Zuurstof en CO2 worden juist opgenomen door het vijverwater.

Vijverpompen: vermogen en opvoerhoogte

Vijverpompen verschillen vooral op het gebied van vermogen. Een groter vermogen betekent dat de pomp meer liters water per uur kan rondpompen. Het vermogen wordt dan ook op die manier aangegeven: in liters per uur. Als het vermogen van de pomp stijgt, zal het elektriciteitsverbruik ook hoger worden.

Bedenk hierbij wel, dat het vermelde vermogen van de pomp geen rekening houdt met de opvoerhoogte. Hiermee wordt het totale hoogteverschil dat de vijverpomp moet overbruggen bedoeld. Hoe meer het water omhoog gepompt moet worden, des te minder liters water per uur er overblijven. Per meter hoogteverschil bedraagt het capaciteitsverlies daardoor ongeveer 25%.

Welke vijverpomp het beste bij jouw vijver past, hangt van een paar factoren af. Die bespreken we hieronder.

Taak van de vijverpomp
Moet de vijverpomp alleen zorgen voor watercirculatie, of ook een waterval van water voorzien? Hoe meer taken een pomp heeft, des te meer vermogen zal deze moeten hebben.

Inhoud van de vijver
Een vijverpomp moet het totale watervolume in ongeveer vier uur kunnen verpompen. Een grotere vijverinhoud betekent daarom ook automatisch dat je een grotere pomp nodig hebt.

Opvoerhoogte
Wanneer de vijverpomp meer hoogteverschil moet overbruggen, is er meer vermogen nodig om dezelfde hoeveelheid water te verpompen.

Plaatsing van de vijverpomp in de vijver

Een vijverpomp moet al het water in de vijver laten circuleren. Het is daarom het beste, om de pomp en het uitstroompunt zo ver mogelijk uit elkaar te leggen. Hierdoor wordt al het tussenliggende vijverwater ook echt rondgepompt. Een vijverpomp kun je verder het beste zo laag mogelijk in de vijver zetten, maar niet helemaal op de bodem. Wanneer een pomp op de bodem staat, zal deze namelijk veel bodemvuil aanzuigen. Je kunt de pomp daarom beter op een kleine verhoging (enkele bakstenen) zetten.

Vijverpomp op verhoging in de vijver

Plaatsing van een vijverpomp in de vijver. Door de pomp op een verhoging op de vijverbodem te zetten, zuigt deze minder bodemvuil mee op. Hierdoor raakt de pomp en het biologisch filter minder snel verstopt. Zorg er verder voor, dat de vijverpomp en het uitstroompunt zo ver mogelijk uit elkaar liggen.

Behalve pompen die in de vijver staan, bestaan er ook pompen die geschikt zijn voor een zogenaamde droge opstelling. Hierbij staat de vijverpomp naast de vijver (maar wel op een plaats onder de waterlijn, bijvoorbeeld in een put). Voordeel van dit systeem is, dat de pomp makkelijker bereikbaar is. Nadeel is, dat dit systeem gevoelig is voor storingen. Als de watertoevoer (door middel van een slang die in de vijver hangt) even verstoord raakt, komt deze vaak niet goed meer op gang. De pomp kan daardoor warmlopen en kapotgaan.

Vijverpomp: onderhoud

Een vijverpomp heeft in principe geen onderhoud nodig. Wel is het nodig om de pomp enkele keren per jaar schoon te maken en te controleren of zich geen vuil heeft opgehoopt in het pomphuis (de ruimte waarin de rotor van de pomp draait).

Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.

Buiten het groeiseizoen is het juist verstandig de vijverpomp uit te schakelen. In de winterperiode vormt zich onderin de vijver een waterlaag van vier graden Celsius, ook als de bovenste waterlagen verder afkoelen of zelfs bevriezen. In deze waterlaag kunnen vissen en planten en amfibieën de winter overleven. Wanneer de pomp blijft draaien, wordt de laag van vier graden Celsius vermengd met kouder water. Hierdoor kunnen (zuurstof-)planten, vissen en amfibieën in de vijver sterven.

Het uitschakelen van de pomp in het najaar is een goed moment om de pomp te controleren en schoon te maken. Maak de pomp open en verwijder vuil, algen en dergelijke van de rotor en de roosters van de pomp. Je kunt de pomp vervolgens prima in de vijver laten overwinteren. Op deze manier start je in het voorjaar met een schone, gebruiksklare pomp.

Keuze van een vijverpomp

Een vijverpomp kun je in allerlei uitvoeringen en in allerlei prijsklassen kopen. Voor veel tuinvijvers is de keuze van een relatief kleine, energiezuinige en voordelige pomp met een capaciteit van 2.000 – 3.000 liter per uur de beste optie. Hiermee kan in een vijver tot 10.000 liter voor voldoende watercirculatie gezorgd worden en met zo’n pomp kan tegelijk een biologisch en/of UV-filter van water worden voorzien. Wanneer de vijverpomp ook een waterval of beekloop moet voeden, zal de keuze op een groter exemplaar moeten vallen.

Bekijk hier een assortiment voordelig geprijsde vijverpompen.

Verder lezen:

Checklist vijverpomp

Biologisch filter

UV-filter

Biologisch evenwicht

 

Producten:

Vijverpompen