Onderhoud vijver zomer

Tijdens de zomer is het groeiseizoen in volle gang. Op deze pagina lees je, welk onderhoud je aan je vijver uitvoert tijdens de zomer. Hierbij bedoelen we met zomer de periode van mei tot en met september. Dit zijn dus de maanden, waarin het vijverwater een temperatuur van 20 graden of meer kan bereiken.

Controleer groei zuurstofplanten

Een goede groei van zuurstofplanten is het allerbelangrijkste in de vijver. Dit geldt zeker tijdens het groeiseizoen. Controleer daarom regelmatig of de zuurstofplanten nieuwe scheuten vormen en of de planten niet verslijmen of geel worden. Van bovenaf gezien moet de vijver in de zomerperiode voor tenminste 50% begroeid zijn.

Onderhoud vijver in de zomer: zuurstofplanten

Onderhoud van de vijver in de zomer is gericht op het goed laten groeien van de zuurstofplanten. Tijdens de zomermaanden produceren de zuurstofplanten veel nieuwe scheuten, zo ook de waterpest (Elodea canadensis) op deze foto.

Verhoog de waterhardheid

Tijdens de zomermaanden kan er veel neerslag in de vijver vallen. Hierdoor loopt de waterhardheid van het vijverwater snel terug. De groei van zuurstofplanten wordt dan minder en de vijver kan vervolgens last krijgen van troebel water (zweefalgen) of draadalgen. Verhoog de waterhardheid van het vijverwater daarom regelmatig, ook tijdens het groeiseizoen. Wanneer je je vijver behandelt met Mineral Clay heb je gedurende het hele jaar een voor de groei van zuurstofplanten goede waterhardheid.

Groen water in de vijver (zweefalgen) tegengaan

Bij een hogere watertemperatuur is een vijver gevoeliger voor zweefalgen. Zweefalgen maken het water in de vijver groen en troebel. Vooral vijvers met een te lage waterhardheid en een matige groei van zuurstofplanten zijn hiervoor in de zomerperiode gevoelig. Wanneer je merkt dat het water in je vijver minder helder wordt, moet je ingrijpen. Zweefalgen verdwijnen namelijk nooit vanzelf en omdat de eencellige algen zich heel snel vermenigvuldigen, zal het probleem alleen maar erger worden. Je kunt een groene vijver helder maken met een behandeling tegen zweefalgen.

Zo’n behandeling tegen zweefalgen bestaat uit het doden van de zweefalgen en het gelijktijdig verhogen van de waterhardheid. Eventueel kun je daarna extra zuurstofplanten in de vijver zetten, zodat het vijverwater ook op de lange termijn helder kan blijven.

De genoemde behandeling tegen zweefalgen kun je uitvoeren met Zweefalg in één.

Zweefalg: groen water in de vijver tijdens de zomer

In de zomer is een vijver extra gevoelig voor zweefalg (groen water). De hoge watertemperatuur zorgt immers voor snelle groei van de eencellige zweefalgen. Met Zweefalg-in-één kun je een groene vijver weer helder maken.

Draadalgen in de vijver

Een ander soort algen waar je vijver ook mee te maken kan krijgen in de zomerperiode, zijn draadalgen. Deze algen groeien uit eencellige algsporen, die in de vijver waaien. Draadalgen vormen lange, slijmerige slierten en groeien tussen de waterplanten, tegen stenen en tegen de vijverwanden. Draadalg kan zich vormen, als de zuurstofplanten in de vijver niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. De achterblijvende voedingsstoffen zorgen vervolgens voor de groei van draadalgen.

Draadalgen kunnen de zuurstofplanten in de vijver overwoekeren en zo het biologisch evenwicht in de vijver verstoren. Bovendien zijn ze lelijk om te zien. Een behandeling tegen draadalgen bestaat uit het doden van de aanwezige draadalgen en de aanwezige algsporen. Daarnaast moet je de waterhardheid verhogen. Deze behandeling kun je uitvoeren met Draadalg in één.

Zuurstofplanten

Wanneer zuurstofplanten tot aan het wateroppervlak gegroeid zijn, neemt de groei van de planten af. De zuurstofplanten gaan zich dan namelijk richten op het vormen van bloemen. Hierdoor daalt ook het zuiverend vermogen van de planten. Ze nemen minder voedingsstoffen op uit het vijverwater. Snoei zuurstofplanten daarom regelmatig terug tot vijftien centimeter onder het wateroppervlak. Hiermee zorg je ervoor, dat de groei van de planten optimaal blijft. De afgesnoeide plantdelen kun je bovendien als jonge stekken in aparte mandje in de vijver zetten. Op deze manier kun je de hoeveelheid zuurstofplanten in je vijver eenvoudig vergroten.

Zuurstofplanten in de vijver snoeien tijdens de zomer

Snoei zuurstofplanten in de vijver tijdens het groeiseizoen regelmatig terug tot vijftien centimeter onder de wateroppervlakte. De afgesnoeide plantdelen kun je als nieuwe zuurstofplant in de vijver stekken.

Controleer vijverpomp, biologisch filter en UV-filter

Controleer tijdens de zomermaanden ook regelmatig of de vijverpomp nog goed werkt, of het biologisch filter niet dreigt over te lopen en of de glazen buis in het UV-filter niet vies is. Als je het biologisch filter moet reinigen, zorg dan dat een deel van de bacteriekolonie in het filtermateriaal achterblijft.

Vissen: zuurstofgehalte vijver

Wanneer de temperatuur flink oploopt, kan het zuurstofgehalte van de vijver teruglopen. Warm water kan namelijk minder zuurstof bevatten dan koud water. Een vijver met te weinig zuurstof is vooral gevaarlijk voor de vissen. Deze kunnen namelijk sterven als ze te weinig zuurstof uit het vijverwater kunnen opnemen. Plaats met warm weer eventueel een zuurstofpompje in de vijver en zorg voor watercirculatie. Ook het met een tuinslang op het wateroppervlak spuiten is een methode om extra zuurstof in het vijverwater te brengen. Vissen die zich plots anders gedragen of duidelijk naar zuurstof happen, zijn duidelijke signalen dat het zuurstofgehalte van de vijver aan het dalen is.

Verder lezen:

Checklist onderhoud vijver zomer

Onderhoud vijver lente

Onderhoud vijver herfst

Zweefalg (groen water) bestrijden

Draadalg bestrijden

 

 

Producten:

Mineral Clay

Zweefalg-in-één

Draadalg-in-één