Randafwerking vijver

De randafwerking van een vijver bepaalt voor een groot deel de uitstraling ervan. Er zijn talloze manieren om een vijverrand af te werken: strak, losjes, natuurlijk, met natuurstenen, bakstenen, hardhout, verhoogd, enzovoorts. Op deze pagina bespreken we een aantal van de mogelijkheden en geven we je tips waarmee je zelf een fraaie randafwerking voor je vijver kunt kiezen en maken.

Randafwerking vijver: altijd hoger dan de tuin

Welke randafwerking je ook kiest voor je vijver, het is ontzettend belangrijk dat deze altijd (iets) hoger ligt dan de omringende tuin. Hiermee voorkom je, dat er vervuild water uit de tuin in de vijver kan lopen. Wanneer er in de vijver water terechtkomt waarin een spoor van (kunst)mest zit, levert dit vrijwel zeker algengroei op in de vijver. Draadalgen bestrijden doe je door de randafwerking van je vijver altijd een barrière te laten vormen tussen vijver en tuin.

Natuurlijke vijverrand

Bij een volledig natuurlijke vijverrand wordt de overgang van vijver naar tuin gevormd door een zone met moerasplanten. De afbeelding hieronder laat zien hoe je in dat geval de randafwerking vorm kunt geven. Op plaatsen waar je geen moerasplanten wilt zetten, kun je bijvoorbeeld grint of andere stenen storten.

Randafwerking natuurlijke vijver

Op deze wijze kun je een natuurlijke vijverrand vorm geven. De moerasplanten die in de ondiepe zone staan, vormen de scheiding tussen water en land.

Verhoogde vijverrand

Wil je een rand voor je vijver die een extra dimensie toevoegt aan je tuin en waterpartij? Kies dan voor een vijver met een verhoogde vijverrand. Hierbij bouw je een ombouw om de vijver van bijvoorbeeld hout, natuursteen of baksteen. Door de extra hoogte springt de vijver veel meer in het oog. Bovendien hoef je op deze manier minder grond uit te graven. Een deel van je vijver bevindt zich immers boven het niveau van de tuin. Op de afbeelding zie je enkele voorbeelden van vijvers met een verhoogde vijverrand.

Constructie verhoogde vijverrand

Verhoogde vijverrand: op deze manier kun je een ombouw van natuursteen of baksteen rondom je vijver maken.

Vijver met terras

Een andere manier om optimaal van je vijver te kunnen genieten als je in de tuin zit, is door te kiezen voor een vijver met aansluitend terras. Wanneer je hierbij het terras een klein stukje over de vijver laat doorlopen, creëer je direct ook een mooie randafwerking. De afbeelding hieronder laat dit zien.

Randafwerking vijver met terras

Vijver met terras: het terras loopt een klein stukje door over de vijver en vormt zo ook de randafwerking. Vanaf het terras heb je zo een prima zicht op je vijver.

Stenen randafwerking

Een strakke randafwerking krijg je, wanneer je rondom de vijver grote rechthoekige stenen legt. Door deze stenen een klein stukje over de vijver te laten steken, onttrek je het folie aan het gezicht. Deze stenen randafwerking wordt vaak gekozen.

Stenen randafwerking vijver

Randafwerking van de vijver met grote rechthoekige stenen. De stenen steken een stukje over de vijver en onttrekken zo het folie aan het gezicht.

Gebruik je creativiteit

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, zijn er talloze manieren om een vijverrand mooi af te werken. Bij dit onderdeel van een vijver aanleggen kun je bij uitstek je eigen creativiteit gebruiken en een randafwerking ontwerpen, die van jouw vijver iets unieks maakt en daarbij zoveel mogelijk voorkomt dat je nieuwe vijver groen wordt.

Verder lezen:

Vijver ontwerpen

Voorbeeld vijverontwerp

Checklist vijver ontwerpen

Vijver aanleggen

Beplantingsplan vijver