Vijver ontwerpen: voorbeeld

Op deze pagina vind je een volledig voorbeeld van een vijverontwerp. Bij het ontwerpen van deze vijver is hierbij uitgegaan van een achtertuin van een tussenwoning. De vijver grenst daarbij aan het terras. In het ontwerp zit verder een gedeelte voor een waterlelie, een ondieper deel voor zuurstofplanten en een halfrond gedeelte waarin moerasplanten gezet kunnen worden. De totale vijverinhoud van de vijver op deze pagina is 5.300 liter. De oppervlakte is iets meer dan 8 vierkante meter. Om deze vijver aan te leggen, heb je daarom een stuk vijverfolie van 6,5 meter x 5,5 meter nodig.

Vijverontwerp: plattegrond

Op de plattegrond zie je onder andere de ligging van de vijver ten opzichte van het terras, de erfafscheiding en de rest van de tuin. De maten staan ook aangegeven.

vijverontwerp: plattegrond

Plattegrond vijver

Vijverontwerp: dwarsprofiel

Het dwarsprofiel geeft vervolgens inzicht in de diepte van de vijver. Daarnaast zie je hier, dat gebruik wordt gemaakt van rubberfolie van 0,5 mm dik. De rubberfolie wordt hierbij op een beschermdeken en 10 cm wit zand aangebracht.

Vijver ontwerpen: dwarsprofiel

Dwarsprofiel vijver

Vijverontwerp: beplantingsplan

In het beplantingsplan zie je, welke waterplanten waar in de vijver komen. Het dichtst bij het terras komt bijvoorbeeld een geel-oranje waterlelie. Op deze plaats springt hij namelijk goed in het oog. Er zijn ook ruim voldoende zuurstofplanten voor de vijver in het beplantingsplan opgenomen. Hierbij is bewust gekozen voor verschillende soorten. In het moerasgedeelte is daarnaast Snoekkruid ingetekend. Dit is een moerasplant die circa 50-60 cm hoog wordt en blauwe bloemen heeft. De vijver is op deze manier aantrekkelijk en voldoende gevarieerd beplant.

Beplantingsplan vijver

Beplantingsplan

In het vijverontwerp en het beplantingsplan is ervoor gezorgd, dat alle waterplanten ook op de juiste diepte in de vijver staan. Hierdoor kunnen de planten straks goed groeien. Daardoor kan de vijver helder blijven.

Randafwerking

In dit ontwerp is nog geen aandacht besteed aan de randafwerking van de vijver. Je kunt hiervoor echter terecht op de pagina Randafwerking vijver.

Verder lezen:

Vijver ontwerpen

Checklist vijver ontwerpen

Vijver ontwerpen: tips

Vijver aanleggen

Randafwerking vijver

Beplantingsplan vijver