Vijver aanleggen: tips

Hieronder lees je nog een aantal handige tips voor het aanleggen van een vijver.

Weersverwachting
Houd de weerberichten goed in de gaten voor je aan de slag gaat. In de regen werken is niet prettig, maar een flinke regenbui kan ook de vijverkuil onder water zetten. Dit bemoeilijkt het aanbrengen van de beschermingsdeken en de vijverfolie.

Bomen en struiken
Wanneer er in de buurt van de vijverkuil bomen of flinke struiken staan, zul je door een wortelscherm heen moeten graven. Dit kost over het algemeen flink wat tijd, omdat je regelmatig wortels zult moeten wegzagen en knippen. Dit werk kun je ook prima een paar dagen voordat je gaat graven doen. Bij het uitgraven van de vijverkuil loop je zo geen vertraging op.

Overhangend vijverfolie
Nadat je de randafwerking van de vijver hebt gemaakt en de vijver hebt gevuld, kun je het overhangende vijverfolie wegsnijden of ingraven. Doe dit niet eerder; pas als de vijver gevuld is en de randafwerking is aangebracht, weet je zeker dat je dit deel van het folie niet meer nodig hebt.

Vijverrand altijd hoger dan naastliggende tuin
Zorg er altijd voor, dat de rand van de vijver iets hoger ligt dan de rest van de tuin. Wanneer dit niet het geval is, kan er vuil water uit de tuin in de vijver lopen. Zeker als dit water sporen van (kunst)mest bevat, is dit erg slecht voor je vijver.

Verder lezen:

Vijver aanleggen

Vijver ontwerpen

Randafwerking vijver

Checklist vijver aanleggen

Beplantingsplan vijver