Zuurstofplanten in de vijver: afbeeldingen

Zuurstofplanten in de vijver in beeld: op deze pagina vind je een overzicht en afbeeldingen van  zuurstofplanten die het meest gebruikt worden in de vijver. Naast een afbeelding tref je ook een beschrijving en informatie over de plant aan. Elke plant krijgt vervolgens een score (één tot en met vijf) om aan te geven, hoe geschikt hij is als zuurstofplant in de vijver.

Waterpest (Elodea canadensis)

Waterpest is een zuurstofplant die op veel plekken in de natuur voorkomt. De plant heeft smalle groene blaadjes en kan enorm woekeren. Hieraan dankt hij ook zijn naam. Er bestaan verschillende soorten, de smalle waterpest en de bredere variant. De plant groeit gedurende het hele groeiseizoen. Wanneer de scheuten de oppervlakte bereiken, vormt de plant kleine wit-roze bloemetjes.

Afbeeldingen van zuurstofplanten - waterpest in vijver - Elodea canadensis

Waterpest (Elodea canadensis). Op de foto is de brede variant te zien. Deze zuurstofplant doet het in de meeste vijvers goed. Net zoals de meeste andere zuurstofplanten kan waterpest eenvoudig gestekt worden.

Score:   4/5

Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)

Aarvederkruid is een zeer goede zuurstofplant, die het in de meeste vijvers goed doet. De plant groeit gedurende het hele groeiseizoen en vormt daarbij hele fijne, naaldachtige blaadjes die een beetje op veren lijken, vandaar de naam. Deze zuurstofplant heeft twee variëteiten: één met een roodbruine steel en één met een groene steel. Wanneer de plant de wateroppervlakte bereikt, vormt hij vervolgens boven water bloemknopjes. Voor een goede groei kun je de plant daarom het beste steeds terugsnoeien tot 15 cm onder de wateroppervlakte.

Score:   5/5

Aarvederkruid: zuurstofplant voor de vijver

Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) is een zeer geschikte zuurstofplant voor in de vijver. De plant groeit onder verschillende omstandigheden goed en kent een lange groeiperiode. Op de afbeelding staat de groenstelige variant, er bestaat ook een variant met een rood-bruine steel.

Gedoornd hoornblad (Demersum)

Gedoornd hoornblad lijkt een beetje op kleine naaldboompjes. Het is een zuurstofplant waarvan de scheuten heel makkelijk afbreken. De sterkste groei ligt in de tweede helft van het groeiseizoen, dus van juni tot september. Deze zuurstofplant groeit het best in halfschaduw en kan daarom goed toegepast worden in een vijver met minder zonuren.

Score:   3/5

Gedoornd hoornblad (Demersum): zuurstofplant voor de vijver

Gedoornd hoornblad (Demersum) is een zuurstofplant met een zeer kenmerkend uiterlijk. De plantjes zijn zeer kwetsbaar en breken snel. Gedoornd hoornblad verdraagt halfschaduw en kan daarom goed toegepast worden in vijvers met minder zonuren.

Bronmos (Fontinalis antipyretica)

Bronmos is één van de weinige mossoorten die verkocht worden. Het is een zuurstofplant die hele kleine blaadjes vormt. De plant is geschikt om als bodembedekker in de vijver te gebruiken. Van nature komt deze plant voor in stromend water. Bronmos is daarom ook zeer geschikt om in een beekloop te plaatsen. Ook deze zuurstofplant verdraagt halfschaduw. De plant groeit gedurende het hele groeiseizoen en is in het voorjaar één van de eerste die weer nieuw blad gaat vormen. De plant blijft ook in de winterperiode groen.

Score: 4/5

Bronmos: zuurstofplant voor de vijver

Bronmos (Fontinalis antipyretica) is een zuurstofplant met kleine blaadjes, die onder water grote bossen kan vormen. De kleur varieert van frisgroen tot diepgroen. Bronmos is zeer geschikt om bij watervalletjes en beeklopen te plaatsen, omdat de plant van nature ook in stromend water voorkomt.

Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens)

Glanzend fonteinkruid wordt vaak aangeprezen als de beste zuurstofplant, maar is dit eigenlijk niet. Het is een plant die maar langzaam groeit en heel hoge eisen aan zijn omgeving stelt. Zeker in de eerste jaren zal de plant namelijk vooral een wortelstok vormen, en maar een beperkt aantal scheuten met bladeren. Glanzend fonteinkruid vormt vrij grote bladeren, die aan het eind van het groeiseizoen afsterven. Deze plant heeft in vergelijking met andere zuurstofplanten veel zonuren nodig om het echt goed te doen.

Score:   2/5

Glanzend fonteinkruid - Potamogeton lucens in de vijver

Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is één van de mooiste zuurstofplanten. De groei is in vergelijking met andere zuurstofplanten vrij langzaam en de plant stelt hoge eisen aan zijn omgeving. Zet in een vijver daarom glanzend fonteinkruid liever niet als enige zuurstofplant, maar combineer deze plant met andere soorten.

Gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus)

Wat voor glanzend fonteinkruid geldt, geldt ook voor gekroesd fonteinkruid. Het verschil tussen deze twee zuurstofplanten is vooral de bladvorm. Daarnaast vormt gekroesd fonteinkruid geen wortelstelsel, maar groeiknoppen waaruit in het voorjaar nieuwe scheuten groeien.

Score:   3/5

Potamogeton crispus - gekroesd fonteinkruid

Gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus) heeft smallere bladeren dan glanzend fonteinkruid. De bladeren zijn ook gegolfd. Deze zuurstofplant plant zich voort met behulp van groeiknoppen, waaruit in het voorjaar nieuwe scheuten groeien.

Krabbescheer (Stratiotes aloides)

Krabbescheer is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een zuurstofplant, maar wel eentje die los in de vijver drijft. In het vroege voorjaar bevindt de plant zich onder water, maar naarmate het groeiseizoen vordert, stijgt de plant langzaam naar de oppervlakte. Hiervoor ontwikkelt de plant met gas gevulde bladeren. Tijdens de bloei steken de bladeren boven het water uit. Deze zuurstofplant heeft harde, stekelige bladeren waardoor hij minder snel zal worden aangevreten door vissen in de vijver.

Score:   2/5

Krabbescheer: zuurstofplant voor de vijver

Krabbescheer (Stratiotes aloides): een bijzondere zuurstofplant, die in de loop van het groeiseizoen deels boven water komt. Deze zuurstofplant is vooral geschikt voor koivijvers, omdat de plant door zijn stekelige bladeren niet aantrekkelijk is voor de vissen.

Waterviolier (Hottonia palustris)

Waterviolier is een prachtige, diepgroene plant. Om deze reden wordt hij ook veel aangeboden in tuincentra. Groot nadeel van deze plant is echter, dat hij redelijk zuur water vereist (pH-waarde 5-6,5). De meeste vijvers zitten hier ruim boven, waardoor de plant het in maar heel weinig vijvers goed zal doen. De waterviolier verdraagt flink wat schaduw en vormt tijdens de bloei bleekroze bloemen boven water.

Score:   1/5

Waterviolier - zuurstofplant voor de vijver

Waterviolier (Hottonia palustris) is een zuurstofplant die zuur water vereist. In een vijver met een pH-waarde hoger dan 6,5 zal de plant daarom snel afsterven. De waterviolier heeft in het voorjaar bloemen die op steeltjes boven het water groeien.

Verder lezen:

Waterplanten

Waterlelies

Zuurstofplanten

Checklist zuurstofplanten

Vijverwater