Checklist groene vijver voorkomen

Met deze checklist groene vijver voorkomen kun je snel nagaan, of je de juiste maatregelen hebt genomen om een groene vijver te voorkomen en de groei van zweefalgen tegen te gaan. Als je vijver al last heeft van zweefalgen en dus groen is, kun je deze checklist gebruiken met daarin een stappenplan om de vijver weer helder te krijgen.

Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver
Zuurstofplanten en zweefalgen zijn voedselconcurrenten. Genoeg zuurstofplanten voorkomen een groene vijver. Zorg dat van bovenaf bezien de vijver voor tenminste 50% begroeid is met zuurstofplanten.

Zorg voor een goede waterhardheid van de vijver
Zuurstofplanten beschermen de vijver tegen zweefalgen. Zuurstofplanten kunnen echter alleen goed groeien in hard vijverwater. De waterhardheid van een vijver loopt geleidelijk terug door invallende regen. Zorg daarom, dat je de waterhardheid van je vijver enkele keren per jaar verhoogt. Dit kun je doen met Mineral Clay, GH-Extra of KH-Extra.

Plaats niet teveel vissen in de vijver
Vissen maken met hun uitwerpselen het vijverwater voedselrijk. Dit geldt ook voor achtergebleven vissenvoer. Voedselrijk water leidt tot groei van zweefalgen en een groene vijver. Beperk het aantal vissen tot een totale vislengte van 20cm per 1.000 liter water.

Vermijd invallend blad in de herfst
Ingewaaide herfstbladeren vormen na verloop van tijd een dikke modderlaag op de vijverbodem. Dit maakt het vijverwater erg voedselrijk, wat weer leidt tot groei van zweefalgen en een groene vijver. Invallend blad kun je tegengaan, door in de herfst een fijnmazig net over de vijver te spannen.

Snoei afgestorven plantdelen bijtijds weg
Afgestorven plantdelen die in de vijver achterblijven, maken het vijverwater voedselrijk. Dit zorgt voor zweefalgen en een groene vijver. Snoei dode plantdelen daarom bijtijds weg.

Verder lezen:

Groene vijver voorkomen

Groene vijver helder maken

Groene vijver (zweefalg) herkennen

Zweefalg biologisch bestrijden

 

Producten:

Mineral Clay

GH-Extra

KH-Extra