Bekijk ook:

Checklist groene vijver helder maken

Groene vijver voorkomen

Groene vijver (zweefalg) herkennen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijverhandboek.nl: het online vijverboek

 

Groene vijver helder maken – zweefalgen bestrijden

Wanneer je last hebt van een groene vijver, betekent dit dat er zweefalgen in je vijver zitten. Een groene vijver is één van de vervelendste vijverkwalen. Je kunt een groene vijver echter wel weer helder maken, door deze op de juiste manier te behandelen. Op deze pagina lees je, wat je kunt doen om een groene vijver weer helder te maken én helder te houden.

Oorzaak groene vijver: zweefalgen

Oorzaak van een groene vijver is altijd zweefalg. Zweefalgen zijn eencellige algen. Dit betekent, dat je ze niet met de hand of een filter uit de vijver kunt halen. Zweefalgen zijn hiervoor simpelweg te klein. Een groene vijver kan in korte tijd ontstaan, omdat zweefalgen zich snel kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor kan een heldere vijver in korte tijd veranderen in een groene vijver.

Zweefalgen verspreiden zich via de wind. Je kunt dus niet voorkomen, dat er zweefalgen in je vijver terechtkomen. Niet in alle gevallen echter zullen de zweefalgen tot een groene vijver leiden. Alleen als de groeicondities voor de zweefalgen goed zijn, zullen ze massaal gaan groeien en zal de vijver groen worden.

Zweefalgen groeien snel in voedselrijk, zacht vijverwater. In voedselrijk water nemen de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water op. Oorzaak van zacht vijverwater is invallende neerslag, die de waterhardheid van de vijver laat teruglopen.

Op de pagina groene vijver voorkomen lees je wat je kunt doen, om te voorkomen dat je vijver groen wordt.

Groene vijver (zweefalgen) helder maken  

Groene vijver: deze vijver heeft last van zweefalg. Zweefalgen zijn eencellige algen.

Zweefalg maakt het vijverwater groen en troebel, waardoor niets meer te zien is van het onderwaterleven in de vijver.

Een groene vijver kun je met de juiste aanpak weer helder maken.

 

Groene vijver helder maken

Een groene vijver helder maken doe je met onderstaand stappenplan:

1. Bestrijden zweefalgen
Om je groene vijver weer helder te maken, moet je als eerste de aanwezige zweefalgen bestrijden. Dit kun je doen met een speciale zweefalgbestrijder of door een UV-filter bij je vijver te plaatsen. Hierdoor wordt de vijver weer helder, maar wanneer je na deze stap zou stoppen met de behandeling, zullen de zweefalgen weer snel terugkeren en zal je vijver dus weer snel groen worden. De goede groeicondities voor de zweefalgen zijn namelijk nog steeds niet weggenomen. Bestrijden van zweefalgen stopt dus niet bij deze stap.

2. Verhogen waterhardheid
Door de waterhardheid van je vijver te verhogen, verbeter je de groeicondities voor de zuurstofplanten. Hiermee verslechter je automatisch de groeicondities voor zweefalgen. Zuurstofplanten en zweefalgen zijn voedselconcurrenten. Het verhogen van de waterhardheid is daarom een zeer belangrijke stap bij het langdurig helder maken van een groene vijver.

3. Extra zuurstofplanten plaatsen
Extra zuurstofplanten plaatsen helpt om het vijverwater minder voedselrijk te maken. Zuurstofplanten nemen bij hun groei voedingsstoffen op uit het water. Hierdoor blijft er minder achter voor de groei van zweefalgen. Op deze manier helpen extra zuurstofplanten bij het helder houden van de vijver. Zorg, dat van bovenaf bezien de vijver voor tenminste 50% begroeid is met zuurstofplanten.

Veel producten tegen een groene vijver beperken zich tot de eerste stap: het bestrijden van aanwezige zweefalgen. Zonder iets te doen aan de achterliggende oorzaken van de groene vijver, zal deze snel opnieuw last krijgen van zweefalgen en dus ook opnieuw groen worden.

Groene vijver helder maken: Zweefalg-in-één

Zweefalg-in-één is een product om een groene vijver helder te maken en te houden. Met dit product voer je stap 1 en 2 van bovengenoemde aanpak gelijktijdig uit. Zweefalg-in-één bevat een vloeibare zweefalgbestrijder, waarmee je de aanwezige zweefalgen in je vijver eenvoudig kunt bestrijden, en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verbeteren. Met Zweefalg-in-één bestrijd je daardoor niet alleen de symptomen van een groene vijver, maar neem je ook de achterliggende oorzaak ervan weg. Hierdoor kun je met dit product veel effectiever een groene vijver helder maken dan met andere producten.

Groene vijver helder maken: Zweefalg-in-één  

Met Zweefalg-in-één kun je een groene vijver snel weer helder maken.

Dit product sluit precies aan bij het stappenplan op deze pagina.

Zweefalg-in-één bevat een vloeibare zweefalgbestrijder en een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

Met dit product bestrijd je niet alleen zweefalgen, maar neem je ook de achterliggende oorzaak van de groei weg.

 

Zweefalg-in-één precies sluit precies aan op het bovenstaande stappenplan om een groene vijver helder te maken. Dit product is verkrijgbaar in verschillende groottes, voor diverse vijverformaten.

 

Verder lezen:

Checklist groene vijver helder maken

Groene vijver voorkomen

Groene vijver (zweefalg) herkennen

 

 

 

Producten:

Zweefalg-in-één

 

 

 

 

© 2016-2017 Vijverhandboek.nl. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhandboek.nl worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.