Bekijk ook:

Checklist draadalg bestrijden

Draadalg voorkomen

Draadalg herkennen

Draadalg biologisch bestrijden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijverhandboek.nl: het online vijverboek

 

Draadalg bestrijden | draadalgen tegengaan

Draadalg is één van de meest voorkomende vijverproblemen. Draadalg kan groeien tussen zuurstofplanten, aan de vijverwanden en op andere plekken in de vijver. Draadalg bestrijden moet altijd gericht zijn op het doden van de aanwezige draadalg en tegelijk de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg te nemen. Dit is vaak een te lage waterhardheid, of een te beperkt aantal zuurstofplanten in de vijver. Op deze pagina lees je, hoe je draadalg in de vijver met langdurig resultaat kunt bestrijden. Essentieel hierbij is, dat het bestrijden van draadalg altijd langs meerdere kanten moet plaatsvinden.

Draadalg bestrijden in de vijver  

Vijver met flinke groei van draadalg. De draadalg groeit aan de vijverwand en tussen de waterplanten.

Draadalg bestrijden moet altijd gericht zijn op het doden van de aanwezige algen en tegelijk op het wegnemen van de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg.

Het op deze wijze draadalgen tegengaan, geeft een langdurig resultaat.

 

Draadalg herkennen: uiterlijk en groeiwijze

Draadalg herkennen is over het algemeen niet lastig. Deze algsoort heeft een kenmerkend uiterlijk en groeiwijze: lange slierten die tussen de zuurstofplanten groeien en vaak ook aan de vijverwand. In het begin van de groei voelt draadalg zacht en slijmerig aan.

Draadalg komt in de vijver door eencellige algsporen, die in de vijver waaien. Dit kun je niet voorkomen. Vanuit deze algsporen groeit vervolgens de draadalg, die de zuurstofplanten in je vijver volledig kan gaan overwoekeren en grote, drijvende plakkaten kan gaan vormen.

Ook eenmaal in de vijver is de groeiwijze dat de draadalg zich verder voortplant vanuit algsporen. Deze eencellige sporen worden door de draadalg gevormd bij hun groei. Hoeveel draadalg je ook handmatig uit je vijver verwijdert, deze algsporen zullen altijd achterblijven en al snel uitgroeien tot nieuwe draadalgen.

Draadalg: oorzaak

De oorzaak van draadalg in de vijver is altijd te voedselrijk vijverwater. Deze oorzaak kan ontstaan door een te klein aantal zuurstofplanten in de vijver, of door een te lage waterhardheid. In beide gevallen leidt dit tot groei van draadalg.

Te weinig zuurstofplanten
Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. De achterblijvende voedingsstoffen worden door de draadalg gebruikt. Op deze manier is een te klein aantal zuurstofplanten de oorzaak van draadalg.

Te lage waterhardheid
Draadalg stelt voor zijn groei lagere eisen aan het vijverwater dan de zuurstofplanten in de vijver. Zo zal draadalg ook groeien in een vijver met zacht vijverwater. Zuurstofplanten groeien juist minder goed, wanneer het vijverwater te zacht is geworden. Een vijver met te zacht vijverwater zal hierom makkelijk last krijgen van draadalg. Een te lage waterhardheid is hier in dit geval de oorzaak van.

Draadalg bestrijden: aanpak

Draadalg bestrijden moet volgens een specifieke aanpak plaatsvinden. Essentieel hierbij is, dat zowel de draadalg als de algsporen gedood worden, maar dat ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg wordt aangepakt. Dit betekent verhogen van de waterhardheid en (eventueel) plaatsen van extra zuurstofplanten. Op deze wijze draadalgen bestrijden geeft het beste resultaat: je bestrijdt niet alleen het symptoom (draadalg), maar pakt ook de achterliggende oorzaak van de draadalg (te lage waterhardheid) aan.

Draadalg verwijderen met een borstel op een steel  

De eerste stap bij draadalgen tegengaan, is het verwijderen van zoveel mogelijk draadalg uit de vijver.

De eencellige algsporen kun je niet uit de vijver verwijderen. Hiervoor zul je een draadalgbestrijder moeten gebruiken.

 

Hieronder vind je de aanpak die je kunt volgen bij draadalg bestrijden:

1. verwijder zoveel mogelijk draadalg met de hand, met een hark of met een borstel op een steel;
2. dood de achtergebleven draadalg en algsporen in de vijver door het vijverwater te behandelen met een draadalgbestrijder;
3. verhoog de waterhardheid van het vijverwater;
4. plaats eventueel extra zuurstofplanten in de vijver.

Met deze aanpak van draadalg bestrijden zorg je er voor, dat je vijver langdurig vrij van draadalg blijft. Bij een behandeling die alleen bestaat uit het doden van de draadalg en die niet de achterliggende oorzaak van de alggroei wegneemt, zal de draadalg weer snel terugkeren in de vijver.

Draadalg bestrijden: Draadalg-in-één

Draadalg-in-één is een vijverproduct, waarmee je effectief draadalg kunt bestrijden. Dit pakket bestaat uit een draadalgbestrijder, die de draadalg en algsporen in de vijver doodt. Daarnaast bevat het pakket een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

Met Draadalg-in-één kun je draadalg bestrijden volgens bovengenoemde aanpak. Je doodt hiermee de draadalg in de vijver en neemt de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg.

Draadalg-in-één is een product dat bij juiste dosering volkomen veilig is voor planten, vissen en het microleven in de vijver. Het pakket is in meerdere groottes beschikbaar, afgestemd op de inhoud van je vijver.

Draadalg bestrijden in de vijver
 

Met Draadalg-in-één kun je eenvoudig draadalg bestrijden. Dit product is gericht op een langdurig resultaat,

Naast een vloeibare draadalgbestrijder bevat dit product een middel om de waterhardheid van het vijverwater te verhogen.

 

Draadalg bestrijden met Draadalg-in-één is veel effectiever dan het gebruik van een losse draadalgbestrijder. Deze neemt alleen de symptomen weg, waardoor de draadalg weer snel zal terugkeren in de vijver. Doordat Draadalg-in-één langs meerdere kanten werkt en hierbij ook de achterliggende oorzaak van de alggroei wegneemt, geeft dit product een veel beter en langdurig resultaat.

 

Verder lezen:

Checklist draadalg bestrijden

Draadalg voorkomen

Draadalg herkennen

Draadalg biologisch bestrijden

 

 

Producten:

Draadalg-in-één

 

 

 

 

© 2016-2017 Vijverhandboek.nl. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhandboek.nl worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.